Branitelji proširili kaznenu prijavu u aferi HAVC; Obuljen ponudila sastanak za razrješenje situacije

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata održala je konferenciju za medije na temu proširenja kaznene prijave u aferi HAVC, koje su uputili Ministarstvu kulture i DORH-u.

Zorica Gregurić u ime Koordinacije kazala je da je Državnom odvjetništvu podnesena nova kaznena prijava i to protiv ravnatelja HAVC-a, Hrvoja Hribara, te članova Upravnoga odbora Hrvoja Turkovića, Vere Robić Škarice, Ane Marije Simić, Teodora Celakoskog i i Borisa Poljaka, zbog, kako je objasnila, više učinjenih kaznenih djela.

Tereti ih se da su, kao umjetnički savjetnici, koji su odgovorni za sadržaje filmova i njihov odabir, protuzakonito isplaćivali državni novac, a traže hitnu smjenu Hribara i svih članova Upravnog odbora HAVC-a, te imenovanje novih.

Josip Jurčević kazao je da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek Koordinaciji ponudila sastanak na kojemu će razmijeniti informacije o cijelom problemu. “Koordinacija je odlučila prihvatiti prijavu, jer nismo našli podatke da se Obuljen izravno okoristila ovim kriminalnim djelatnostima u HAVC-u, za razliku od svih ostalih, protiv kojih smo dizali prijave. Jedina njezina odgovornost je bila što je bila članica Upravnog odbora HAVC-a. Budući da se javno ograđivala od svega toga, mi prihvaćamo sastanak, ali od osnovnoga uvjeta ne odustajemo, a to je žurna smjena Hrvoja Hribara i svih članova Upravnog vijeća HAVC-a”, rekao je Jurčević.

“Ima li korupciji unutar HAVC-a kraja?”, upitala je Gregurić, dodavši da je Koordinacija željela objaviti internetsku stranicu, po uzoru na Wikileaks, koja bi objavljivala stvari vezane uz malverzaciju HAVC-a.

“Dodatno pitanje na koje očekujemo odgovor jest utvrđivanje razmjera i krakovi korupcijske hobotnice i istražiti kontinuitet korupcije u HAVC-u”, kazala je Gregurić, dodavši da svakodnevno dobivaju pisma potpore brojnih braniteljskih udruga, kao i istaknutih pojedinaca i intelektualaca.

Vlado Ošust u ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, pozvao je PU zagrebačku da pokrene postupak utvrđivanja kaznene odgovornosti ravnatelja i drugih osoba za povredu ugleda Republike Hrvatske, sufinanciranjem promidžbe neprijateljskog filma 15 minuta masakra u Dvoru, koji se pripisuju hrvatskoj vojsci. Pozvali su i ministricu Obuljen da podnese ostavku na članstvo u Upravnom odboru HAVC-a i da opozove članove Upravnog odbora i imenuje nove, kao i novog ravnatelja HAVC-a.

Inicijativi se pridružio i Fahrudin Jašarević, iz Počasnoga voda Bošnjaka u Domovinskom ratu, prenosi N1.

Facebook Komentari