Evo što kaže novi ministar vanjskih poslova Stier na pitanje postoji li u RH militantni sekularizam

Novi ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Vlade Andreja Plenkovića Davor Ivo Stier bio je jedan od govornika na ovogodišnjem TradFestu – “Festivalu tradicije i konzervativnih ideja kojeg organizira udruga Vigilare Vicea Batarela.

Prvi dan ovog festivala posjetio je i reporter N1 Antonio Zavada, koji je ranije razgovarao s predsjednikom udruge Vigilare Lukom Popovom.

“TradFest je godišnja manifestacija posvećena konzervativnim i tradicionalnim vrijednostima u društvu, za koje smatramo da su važne za svako društvo, pa i za hrvatsko”, kaže Popov, koji smatra da se ljudima koji su vjernici često uvjetuje da tu vjeru “poput kaputa ili šešira ostave na ulazu u institucije poput Sabora ili škola”, kazao je Popov među ostalim.

Nešto kasnije Zavada je razgovarao i sa Stierom, koji je kazao da je na festivalu ponudio osobna zapažanja.

“Mislim da je bitno da gradimo pluralno društvo dijaloga i tolerancije, da se svi mogu uključiti i da se sve ideje mogu razmotriti”, kaže Stier.

Na pitanje postoji li u RH “militantni sekularizam”, on kaže da u Hrvatskoj postoji balans, i da je Crkva odvojena od države, “i to je dobro”. No, ističe da sekularna država ne znači da se ne vrednuje javna manifestacija vjere, jer su vjerske zajednice i regenerator solidarnosti u društvu.

Na pitanje o eventualnoj zabrani pobačaja, Stier kaže da nije u fokusu Vlade raspravljati o bilo kakvoj promjeni Zakona, “to je u nadležnosti Ustavnog suda.”

“Osobno ni kao zastupnik ne bih digao ruku za takve zakone. Mislim da fokus Vladi sada nije na zakonskim promjenama, nego na tome da se kroz edukaciju, kroz različite politike promiče život i zaštiti život od samog začeća”, zaključio je Stier.

Facebook Komentari