Pravobraniteljica: odvojene škole za dječake i djevojčice nisu relevantna tema za javno obrazovanje

Prijedlog udruge U ime obitelji da se osnuju odvojene muške i ženske škole izazvao je ovih dana živu javnu raspravu i puno negodovanja kako takve inicijative vraćaju Hrvatsku unatrag, javlja HRT.

O tome su u Temi dana govorile predsjednica udruge u Ime Obitelji Željka Markić i pravobraniteljica za djecu Ivana Klarić Milas.

Na početku emisije Željka Markić ustvrdila je kako njena udruga nije dala nikakav prijedlog o uvođenju odvojenih škola za djevojčice i dječake.

To su samo dezinformacije koje su se proširile medijima. Istaknula je kako je na samo jednom od panela održanih u sklopu Međunarodne konferencije ‘Obitelj i škola: Ključ odgoja za vrijednosti’ bilo riječi o alternativnim načinima obrazovanja.

Predstavili smo tada dva alternativna oblika obrazovanja, to su škole odvojene za dječake i djevojčice, koje postoje u Hrvatskoj, i homeschooling gdje roditelji kod kuće obrazuju svoju djecu, a djeca na kraju školske godine polažu ispite u okviru škola u kojima su registrirani, što u ovom trenutku u Hrvatskoj nije moguće.

Iznenađena sam velikom bukom koja se digla oko te teme. Moja djeca idu u mješovite državne škole. Riječ je o alternativnim načinima obrazovanja koja su dostupna u nizu zemalja. To su škole gdje se favorizira jedan personalni pristup, gdje je dijete u središtu i gdje se nastoji osigurati da jedni i drugi postižu maksimalne rezultate. Ima razloga za i protiv, na konferenciji su predavači to i iznijeli, ali mislim da je jako zdravo u pluralnom društvu omogućiti da roditelji za svoje dijete izaberu školu koju smatraju najboljom, pojasnila je.

Pravobraniteljica Ivana Klarić Milas smatra da takvo što nije protuzakonito. To nije neka tema koja bi bila relevantna u sustavu javnog obrazovanja. Mi imamo puno većih problema, naglasila je. Dodala je kako osobno smatra da to nije potrebno. Škola nije mjesto samo za obrazovanje, škola treba slijediti prirodan model, izjavila je. Kaže kako svoje dijete nikad ne bi poslala u takvu školu.

Na kraju je Željka Markić ustvrdila da medijski napadi na udrugu traju već tri dana a da ništa nisu tražili.

Share This Article