Ministar Butković otkrio kad će početi gradnja Pelješkog mosta, a to neće ni zločestoća spriječiti

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostovao je u HRT-ovu središnjem Dnevniku i izjavio kako ne treba strahovati da gradnja pelješkog mosta neće početi u proljeće 2017. godine.

Pelješki most trenutačno je najvažniji infrastrukturni projekt. Mislim da se podignulo malo previše medijske buke, što je i normalno za tako važan projekt, kazao je.

Objasnio je da se provode dva važna procesa kad je riječ o pelješkom mostu.

Očekujemo skoru potvrdu pripremljenosti prijave projekta Europskoj komisiji, nakon koje Ministarstvo regionalnog razvoja može projekt uputiti Europskoj komisiji. U roku od tri mjeseca EK će donijeti odluku hoće li i u kojem omjeru financirati pelješki most, kazao je Butković.

Drugi je proces natječaj za izvođača radova. Na natječajnu dokumentaciju tu je stiglo nekoliko žalbi, no i to se privodi kraju, rekao je. Pozvao je državnu komisiju da taj slučaj što prije riješi.

Ni snaga vjetra, ni snaga mora, a ni ljudska zločestoća neće zaustaviti pelješki most, poručio je Butković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako je moguće da natječaj zaustavi tvrtka sa samo dva zaposlena, koja očito ne zadovoljava natječajne uvjete, Butković je kazao da se radi o nebuloznoj žalbi.

Nakon provjere financijske, tehničke i pravne sposobnost ponuditelja u prvome krugu natječaja, ide se u drugi krug i izvlače oni najbolji, i vjerujem da će se početkom godine izabrati izvođač za izgradnju pelješkog mosta, poručio je ministar.

Ocijenio je kako bi, kad je riječ o tako velikim projektima, trebalo promijeniti zakon o javnoj nabavi.

Na pitanje što će biti s reprogramom 1,8 milijardi eura duga Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, Butković je kazao kako su pregovori sa Svjetskom bankom o poslovnom i financijskom restrukturiranju cijelog cestarskog sektora trenutačno u završnoj fazi, a Vlada će potkraj studenoga donijeti stratešku odluku o sektorskoj politici. Krajem godine bismo završili pregovore, sklopili ugovore o zajmu te bi u drugom kvartalu 2017. trebala biti izdana prva obveznica na tržištu, najavio je ministar.

Share This Article