Galopirajući rast od 400 posto plovila hrvatskog nautičkog chartera ne prati financijski rezultat

„U prvih 9 mjeseci ove godine je ostvareno 69 680 najmova plovila, 454 047 dolazaka i 2.996 817 noćenja nautičkom charteru Hrvatske što predstavlja porast od više od 20% u odnosu na isto razdoblje prošle godine,“ rekao je predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter pri HGK Ivica Jurišin na Biograd Boat i Charter Showu koji se održavao od 20. do 23. listopada u Biogradu na moru.

Jurišin dodaje da su godinama ti trendovi pozitivni i da je posljednjih deset godina broj plovila u floti chartera porastao za više od 400%, a broj najmova, noćenja i dolazaka rastao je dvoznamenkastim stopama, iz toga je vidljivo da taj rast ne prati financijski rezultat tvrtki. „Charter tvrtke su za razliku od prije primorane na last minute najam po sniženim cijenama, dok troškovi, primjerice cijene vezova u marinama ostaju isti“ naglasio je Jurišin.

Održavši prezentaciju britanskog tržišta direktorica HTZ predstavništva u Londonu Ivona Grgan kazala je da je Velika Britanija zemlja duge nautičke tradicije te da se više od 3 milijuna Britanaca aktivno bavi vodenim sportovima. „Hrvatska je već relativno popularna nautička destinacija za Britance, ali vjerujem da ima još dosta potencijala za rast i da zajedničkim trudom možemo imati još bolju sezonu 2017,“ rekla je Grgan.

Profesor Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije Zdenko Cerović predstavio je projekt Benchmarking koji omogućuje da se marine ili charter kompanije uspoređuju na temelju raznih indikatora poslovanja te ocjenjuju svoje mjesto u odnosu na ostale konkurente što im pomaže u spoznaji i uklanjanju vlastitih nedostataka i očuvanju konkurentske prednosti. „Ova prezentacija bila nam je prilika za izravnu interakciju s tvrtkama, naročito charterašima za koje je Benchmarking predstavljen ove godine kao dio ocjenjivanja za nagrade HGK Turistički cvijet Kvaliteta za Hrvatsku kako bi sustav što više prilagodili njihovim potrebama,“ kazao je profesor.

Vlasnik portala Pomorsko dobro Branko Kundih naglasio je nužnost što ranijeg donošenja novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Zakona o koncesijama u cilju osiguranja pravne sigurnosti kako postojećih tako i budućih ulaganja na pomorskom dobru i marinama. „Posebno treba zaštititi zakonita ulaganja za vrijeme trajanja koncesije a koja nisu bila predviđena Ugovorom i posljedica su izmjenjenih tržišnih uvjeta poslovanja. Nužno je i rješavanje zakonitih pretvorbi na pomorskom dobru uključujući i marine koje do danas nije uredio Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama. Neki sudionici su u toku današnje rasprave izrazili opravdanu bojazan nelojalne konkurencije nautičkih dijelova javnih luka u odnosu na marine. Posebno naglašavam nužnost uređenja i definiranja pravnog pojma privezišta te sam u tom smislu i uputio svoje prijedloge nadležnom Ministarstvu“ istaknuo je Kundih.

Također, održane su i sjednice strukovnih udruženja marina, te charter kompanija pri HGK. Marine su na sjednici izabrale novo vodstvo na mandat od 4 godine. Sean Lisjak iz tvrtke Tehnomont ponovno je izabran na funkciju predsjednika Udruženja, dok su na mjesta zamjenika predsjednika izabrani predstavnik tvrtke Marina Dalmacija Božidar Duka i Kristijan Pavić iz ACI-a.

„Radit ćemo u suradnji s državnim i javnim službama na rješavanju ključne problematike koja opterećuje poslovanje marina: Zakon o pomorskom dobru, nered u sustavu izdavanja koncesija, te profilirati se za ciljanu promociju marina na stranim tržištima. Nadamo se da se da ćemo sad imati kontinuitetet Vlade i sugovornika s druge strane koji će uvažiti realitet prisutnih problema u nautičkoj djelatnosti kako bi omogućili daljnji razvoj nautičke djelatnosti u Hrvatskoj,“ kazao je predsjednik Udruženja marina pri HGK Sean Lisjak.

Inače Biograd Boat Show je najznačajniji srednjeeuropski nautički sajam koji se održava 18. godinu zaredom, dok je Biograd Charter Show ove godine predstavljen kao zasebna manifestacija unutar Biograd Boat Showa upravo zbog značaja hrvatskog chartera u svijetu. Sajam ove godine bilježi sve rekorde u broju izlagača za koje je proširen raspoloživi izlagački prostor kako bi se udovoljilo dijelu izlagača s liste čekanja, te se očekuje da će ovog vikenda biti srušen i rekord broja posjetitelja.

Facebook Komentari