Lalovac: pobjeda Udruge Franak na sudu je pobjeda građanske Hrvatske protiv HNB-a

Presudu Vrhovnog upravnog suda kojom se odbija tužbeni zahtjev HNB-a i prema kojoj će HNB morati objaviti podatke za koje je dosad tvrdio da su tajna za N1 televiziju komentirao je bivši ministar financija Boris Lalovac.

“Ovo je pobjeda građanske Hrvatske. Da javnost ima pravo znati što se događalo, jesu li banke kršile propise. Radi se o prevažnim stvarima za građane i za hrvatski proračun da bi se tajili podaci. Treba se vidjeti jesu li banke kršile propise ili ne. Kao Odbor za financije tražit ćemo što je Vlada točna rekla Bruxellesu u pismu, koliki je detaljan trošak konverzije i svakako ćemo tražiti javnu raspravu i da guverner HNB-a i predstavnici banaka dođu i sve objasne. Banke prijete tužbama, a uopće ne znamo koliko to košta.Ne znamo ni kolike su preplaćene kamate. Rekao sam: “Banakari stanite u zadnji red”. Prvi na redu su građani”, rekao je Lalovac.

Posebno je naglasio koliko je borba protiv banaka teška, pogotovo za građane.

“Ako se državi teško boriti s bankama možete misliti kako je onda bilo građanima. Vidjeli ste koliko je teško doći do informacije. Možete onda zamisliti u kakvoj se situaciji nalazimo.”

Na pitanje zašto se toliko trebalo čekati kaže da zapravo ne zna.

“Nema tu tajnosti, govorimo o važnim podacima za državu i građane. Sada se najednom govori o velu tajnosti i sad bi nešto brzo naplatili od države. Hej ljudi, to se tako ne radi. Ne mogu biti privilegirani u odnosu na građane.”

Bivši ministar u Vladi Zorana Milanovića tvrdi da je priča po kojoj je država kriva netko “podvalio” Europskoj komisiji.

“To su priče koju su u Komisiju plasirali, da ih tako nazovem, hrvatski agenti. Nismo nikome pogodovali, zaštitili smo građane. Svi rizici su bili na građanima, a banka upravlja rizicima. Ovo je pravna bitka koja će se dugo rješavati, ali neće se riješiti u korist banaka. Građani u njoj dobro stoje i nitko ih ne treba plašiti. Oni koji ih plaše i plaše Vladu i ministre neka s time prestanu. Jednostavno, ponovno, stanite u zadnji red i čekajte da se riješe prioriteti hrvatskih građana”, upozorava Lalovac.

Facebook Komentari