Problemi u BiH parlamentu: Srbi se bune jer na jelovniku nema srpske salate i više svinjetine

Službenici zajedničkih institucija BiH požalili su se da se u restoranu gdje se hrane parlamentarci nema dovoljno svinjskog mesa i specijaliteta srpske kuhinje, dok se na istom jelovniku nalazi mnoštvo jela iz bosanske i turske kuhinje.

Požalili su se također da već godinama u ovom restoranu uopće nema srpske salate. Predstavnici Srba u Zajedničkim institucijama BiH žale se i na prijevod određenih specijaliteta, pa tako ne znaju što su tzv. “bosanske klepe”.

“Svaki dan ima jedno ili nema nijedno jelo na svinjskom programu. Zato je meni pun specijaliteta od junetine, teletine i janjetine, a nazivi jela su takvi da trebate prevoditelja da ih rastumači, kao što su “bosanske klepe”, ispričao je jedan od službenika zajedničkih institucija BiH koji smatra ili da jelovnik treba biti neutralan ili da budu zastupljena jela svih naroda, prenose nezavisne.net.

Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, u čijoj se nadležnosti nalazi i restoran, kazao je da nije točna informacija da nema svinjetine.

Prije nekoliko godina, tadašnji zastupnici Slavko Jovičić i Drago Kalabić iz SNSD-a vodili su raspravu oko menija u restoranu. Oni su tada inzistirali da na jelovniku bude srpska salata te više jela sa svinjetinom iz srpske kuhinje.

“Nije problem u srpskoj salati ili jelima srpske kuhinje, već u odnosu prema Srbima. Meni je samo dokaz majorizacije jer su to specifične teme oko kojih se neke stvari prelamaju. Nismo tjerali inat, već nam je bilo smiješno da neko protjeruje jela koja su tu stotinama godina”, rekao je jučer Kalabić.

Recimo, jogurt u ovom restoranu možete kupiti za 0.80 KM dok je cijena bistre juhe – 1 KM. Pire krumpir također košta 1 KM, a omlet sa sirom – 2 KM.

Facebook Komentari