Davor Gjenero: Most je precijenio situaciju iz prošlog mandata, kad je bio u pivotalnoj ulozi

Politički analitičar Davor Gjenero gostovao je u specijalnoj emisiji N1 i komentirao aktualne političke događaje u zemlji.

Kako vam se čini ovo što dosad izlazi u javnost? Čini se da Andrej Plenković dosta dobro kontrolira informacije koje izlaze…

Zapravo zadnjih dana znamo samo tko ulazi i tko izlazi iz središnjice HDZ-a. O procesima koji se događaju na margini stranke ili izvan stranke i u prostoru koji nastoji imati utjecaj doznajemo iz medija, ponajviše s portala. O tome što se događa u kabinetu Plenkovića, zapravo ne znamo ništa. Čini mi se da se postepeno formira dosta snažan i konzistentan kabinet. Čini mi se da je najveće iznenađenje ovog postizbornog razdoblja odluka Plenkovića da Davora Božinovića imenuje svojim šefom kabineta. Ja to ne očitavam kao signal da je pod pritiskom desnice Plenković Božinovića spustio za stepenicu niže, nego to čitam kao najavu da će Plenković stvoriti vrlo snažan kabinet, vrlo snažan tim u svom uredu, da će s Božinovićem imati svojevrstan firewall.

Čuli smo pojašnjenja Mostovca Miroslava Šimića, koji je rekao da su zastupnici trebali dobiti poziv za Odbore. Je li ovo šlamperaj?

Cijela je ta situacija s najavom prethodnog usvajanja određenih odredbi, prije nego se uđe u postizbornu koaliciju, neobična i čini se da je tu mandatar s jako puno takta nastupao prema koalicijskom partneru i to je sad spalo samo na jedan zakon, tek toliko da se ne dovedu u neugodnu situaciju. Unaprijed je jasno da od nekih njihovih zakona, poput proglašenja gospodarskog pojasa, do kraja mandata neće biti ništa.

Čini se da nije svima jasno što će se raspravljati na današnjoj sjednici osim imenovanja pravobraniteljice za osobe s invalidnošću i Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izbornoj promidžbi. Čemu sva ova hitna procedura, nismo li mogli u Saboru sad imati raspravu o Vladi?

To je operacija spašavanja obraza Mosta. Božo Petrov je ultimativno prije izbora tražio tih sedam uvjeta. Da je situacija bila drukčija, da je Most ostao pivotalnom političkom strankom, onda bi ta operacija bila izvedena do kraja, pod svaku cijenu, i Most bi tu mogao eventualno ubilježiti neke političke bodove. Druga stvar gdje je Plenković išao in favorem Mostu jest postavljanje njihovog predsjednika Sabora. Most je precijenio situaciju iz prošlog mandata, kad je bio u pivotalnoj ulozi pa je pozicija predsjednika Sabora bila bitno važnija. U današnjim je okolnostima predsjednik Sabora opet ono što je on u većini parlamenata, a znate da se ta pozicija u izvornom parlamentu iz sustava parlamentarne vlade ne naziva funkcijom predsjednika, nego pozicijom speakera. Činjenica je da pozicija predsjednika Sabora nije toliko važna.

Kako objašnjavate objašnjenja Mosta da je nedobivanje obavijesti proceduralni problem. Čini se da se sve više reterira?

Da, reterira se i to je očito argument u korist toga da se ne smije sankcionirati ulazak parlamentarnog zastupnika na glasovanje. Veliko je pitanje ima li smisla prema parlamentarnim se zastupnicima odnositi na taj način da se očekuje da se registriraju na ulasku ili izlasku iz stranke.

Problem nije bio u dolasku u Sabor, nego u nazočnosti na plenarnoj sjednici…

Tako je. Postoji još jedna stvar. Mi saborske zastupnike tretiramo isključivo kao državne dužnosnike. Tretman državnih dužnosnika je u Hrvatskoj općenito dručiji od tretmana ostalih zaposlenih. U nekim političkim sustavima strogo se inzistira da Zakon o radu vrijedi i za parlamentarne zastupnike i državne dužnosnike. Jedan od primjera jest da hrvatski zastupnici ne odlaze na bolovanje, jer to nije regulirano zakonom. To se sve mora raditi sustavno. Jedna je inicijativa bila ona bivšeg predsjednika Ive Josipovića da se krene u cjelokupnu ustavnu reformu.

Odlazak na bolovanje, ne moraju opravdati izostanak s posla samo su neke od posebnosti naših saborskih zastupnika. Plenarna sjednica je jedan manji dio, zašto se toliko inzistira na tome. Zbog kamera?

Upravo tako. Ono što mi gledamo na televiziji su plenarne sjednice, koje su ionako samo teatar. Kad neka odluka dođe do plenarne sjednice, ona je već donesena.

Facebook Komentari