Macan: Petrov zna nastupati smirujuće svećenički i neće ga se moći izbaciti iz takta

Prvog dana zasjedanja devetog saziva Hrvatskog sabora uglavnom je bilo mirno, iskre su sijevnule jedino na relaciji Ivan Pernar – Božo Petrov.

Zbivanja u sabornici na početku novog mandata komentirali su u Temi dana komunikacijski stručnjak Krešimir Macan i profesor Pero Maldini. Macan je rekao da je jučerašnji dan prošao u duhu partnerskog dogovora postignutog između HDZ-a i Mosta.

Klub HDZ-a čak je usvojio i jedan amandman oporbe. Profesor Maldini kaže da je ovo jedna simbolična gesta kojom je Plenković poslao poruku da će prihvaćati mišljenje i prijedloge oporbe.

Komentirajući sukob Ivana Pernara iz Živog zida i predsjednika Sabora Bože Petrova, Macan je rekao kako je sabornica pozornica.

Svaki bi zastupnik trebao koristiti ono što mu Poslovnik daje i iznijeti javnosti ono što želi u danom trenutku, dodao je Macan. Prema njegovom mišljenju, Petrov se u ovoj situaciji jako dobro snašao.

On uz sebe dobre pravne stručnjake i pripremio se. Zna nastupati smirujuće svećenički i neće ga se moći izbaciti iz takta, rekao je Macan. Macanu je to bilo zabavno gledati. Mišljenja je da će i slijedećem dužem razdoblju postojati otvoreni sukob s Petrovom, ali će on to uspijevati držati pod kontrolom. Kad se oporba konsolidira i dođu teža pitanja “roštiljat” će se i Plenkovića, dodao je Macan.

I Maldini smatra da je prepirka Pernara i Petrova bila komična, ali je i najavila buduća takva događanja koja će upriličavati članovi Živog zida. Izbor Milijana Brkića za potpredsjednika Sabora smatra pragmatičnim. Brkić ima legitimitet desnog krila stranke i jak je terenski čovjek – to je jedno pragmatično rješenje koje će držati vodu.

Komentirajući nesudjelovanje Zorana Milanovića na konstituirajućoj sjednici Sabora, Maldini je rekao kako je to pitanje elementarne pristojnosti kao i kontinuitet surovog bahatog ponašanja. Ovaj postupak pokazuje nepoštivanje Sabora, rekao je Maldini.

Macan pak smatra da je sasvim dovoljno to što je bio na prisezi zastupnika.

Share This Article