Demografska politika kao dio regionalnog razvoja, Hrvatska je u dijelu prostora zaista prazna

Demografski su problemi u Hrvatskoj veliki, pa je osnivanje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – nužnost.

“Hrvatska ima teške demografske probleme, prošle je godine umrlo 19 tisuća stanovnika više nego što je rođeno”, naglasio je demograf Anđelko Akrap gostujući u Dnevniku HTV-a .

Od novog ministra očekuje da ustroji demografsku politiku s nizom mjera i te mjere koordinira.

“Iako je to možda nespojivo, bilo bi dobro da je demografska politika dio regionalnog razvoja, jer je Hrvatska u dijelu prostora zaista prazna, kaže. Istaknuo je da se zakone treba uskladiti. Izdvojio je Zakon o radu kao samo jedan primjer zakona koji ne pogoduje pronatalitetnoj politici. “Međutim, iskustvo pokazuje da koordinacija među ministarstvima nije bila dobra. Treba postojati politička volja na dugi rok. Treba omogućiti podizanje djece i zaposlenost. Nužno je osigurati rad vrtića i jaslica subotom i nedjeljom, jer se tim danima radi, a i poduzetnici moraju biti socijalno osjetljivi”, rekao je Akrap. Na čelu ministarstva priželjkuje osobu koja zna demografsku problematiku i isprepletenost svih mjera.

Sve manje djece znači i manje razreda u školama i sve manje stanovnika. U Kninu je, primjerice, prošle godine rođenih bilo 25 posto manje nego godine prije. Mandatar Andrej Plenković najavio je okvir za rad novog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.. “Vodit ćemo računa o svim mjerama koje se odnose na obitelj, majke i mlade. Trebamo stvoriti gospodarske uvjete kako bi naše obitelji imale više djece i kako bi Hrvatska s vremenom bila mnogoljudnija, a ne u negativnom trendu”, kazao je Plenković.

Negativni trend općina Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji ostavila je iza sebe. U posljednje 3 godine isplaćuju 20 tisuća kuna rodiljske naknade po djetetu. I to je imalo učinka. Kojim će se mjerama prikloniti novo ministarstvo demografije još se ne zna. No demografi kažu – kad se dozna tko će to ministarstvo voditi, jasniji će biti i vladini pronatalitetni planovi.

Share This Article