24.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vrdoljak o Ini i Mol-u, Hasanbegoviću, Mostu i energetici, ali i o...

Vrdoljak o Ini i Mol-u, Hasanbegoviću, Mostu i energetici, ali i o molitvenim skupinama

Gost Novog dana bio je predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak.

Jesu li određene kvote oporbe oko potpredsjedničkih mjesta u Saboru i saborskih odbora?

Jest, jer se manje više kopiraju odnosi iz proteklog mandata. Ja ne vidim problem.

Jeste li čuli službeni stav SDP-a, da žele oba podpredsjednička mjesta u Saboru?

Danas ćemo razgovarati o tome. Prošli mandat je već dao okvire. SDP ima nešto manje zastupnika, nego prošli put. Mi imamo isto, tako da ne vidim razlog zašto bi se nešto mijenjalo. Odnosi snaga pozicije i opozicije su slični.

Što ako SDP postavi ultimatum?

Ne očekujem to. Nije vrijeme za ultimatume. Mi smo predstavnici građanske Hrvatske, ultimatume ne postavljamo.

Je li točna informacija da se jučer razgovaralo o tome i da se tražila i intervencija Zorana Milanovića?

Ne. Jučer su razgovarali predstavnici klubova oko zastupnika odbora. Danas imamo razgovore o detaljima odbora. Ne očekujem nikakve ultimatume niti probleme. Ucjene ni ultimatumi ne trebaju biti svakodnevica hrvatske politike.

Tko će biti HNS-ov kandidat za potpredsjednika Sabora?

Moja malenkost ili naša počasna predsjednica Vesna Pusić

Koliko će biti važno mjesto potpredsjednika Sabora, kad postoji opasnost da oporba nestane?

Neće oporba nestati, zašto bi nestala? Jako je važno mjesto potpredsjednika Sabora. Nužno je da postoji i predstavnik liberalne demokracije. Nisu tu sukobi različitih opcija, nego rasprava što je najbolje za Hrvatsku. Za razvoj demokracije i pristojnog i uljuđenog razgovora. Opozicija neće nestati – bit će drugačija. Mi ćemo biti konstruktivni. Ne očekujemo da se apriori odbijaju naši prijedlozi, jednako kako nećemo apriori odbijati prijedloge Vlade.

Hoće li u kvoti oporbe oko mjesta u odborima sudjelovati i HSS? Jesu li oni oporba ili vlada?

To je neobično. Morat ćete pitati Beljaka, nama je svejedno. Ništa se ne mijenja u saborskim odborima, a jasna pozicija HSS-a se očekuje nakon njihovih unutarstranačkih izbora.

Treba li HSS sudjelovati u saborskim odborima?

Naravno da treba. Imaju pet zastupnika, ne treba ih se potpuno izuzeti iz njihova budućeg rada, ali trebamo čuti njihov egzaktan stav. Čujemo da idu u opoziciju, a daju potpise za Vladu.

Je li 91 potpis, što je najveći broj potpisa koji je jedan mandatar odnio predsjednici, garancija stabilnosti Vlade i stabilnosti u Saboru?

Ja se nadam da jest. Hrvatskoj treba stabilnost. Treba Vlada koja će imati viziju, koja će nastaviti rast BDP-a, zaposlenosti i ostaloga. Trebaju pod hitno nastaviti s kurikularnom reformom. Moraju razmisliti i o tome da se sačuva sekularnost države. Ja im želim puno uspjeha. Stojimo na raspolaganju za bilo kakvu pomoć.

Nagađa se se mogućnost da HDZ ostane bez potpore jednog dijela stranke. Bi li u tom slučaju HNS mogao pomoći HDZ-u da neki zakon prođe u Saboru?

Svaki zakon koji koristi građanima i zemlji, mi ćemo podržati. Ali da ćemo držati Vladi stolac ili da ćemo glasati za proračun, to neće biti slučaj, jer smo opozicija.

Je li pitanje Zlatka Hasanbegovića ono na kojemu će se odrediti Vlada Andreja Plenkovića?

Nije samo to, ali i to. To je jedna od poruka koje će Plenković poslati javnosti i politici. Ja očekujem da će jedan od prvih poteza biti i nastavak kurikularne reforme, ali koje smo mi postavili.Čuvati sekularnost države će biti jedan od ključnih ciljeva ove Vlade. Plenković nije u lakoj poziciji da to obrani, ali to je njegov zadatak, jer je to garancija europske moderne Hrvatske. To ćemo podržavati, ali nećemo održavati Vladu na životu, jer smo opozicija.

Kad govorimo o novoj Vladi i jamstvima koja su najavljena prije izglasavanja Vlade, kakav će biti stav HNS-a?

Kao što vidimo, i kolege iz Mosta polako odustaju od svoje populističke i klerikalne kampanje. Mislim da neće doći do ishitrenih zakona, jer će svaki ishitreni zakon pasti, a to nikome danas ne treba. Od tih obećanja i Most polako odustaje, jedno po jedno.

Za koje od tih prijedloga vjerujete da moraju proći saborske odbore i raspravu u javnosti?

Ovršni zakon sigurno, gospodarski pojas. Zakon o limitiranju potrošnje i financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave definitivno mora ići na javnu raspravu, jer tu imamo šaroliko stanje. Sve je to niz zakona kojima treba neko vrijeme. Nitko se ne protivi dobrom sadržaju, samo treba vidjeti kako ne napraviti preveliku štetu i nezakonit zakon.

Prema nekim analizama bi smanjenje financiranja u lokalnoj i regionalnoj samoupravi moglo smanjiti njihovu produktivnost.

Lokalnim se sredinama uzimaju milijarde kuna. Vlada Jadranke Kosor uzela je milijardu kuna, Vlada u kojoj sam ja bio također milijardu. Rasprave se na ovakav parcijalni način ne mogu voditi. To se mora rješavati u cjelokupnoj strategiji, koja uklapa i proces decentralizacije i problema lokalne i regionalne samouprave. Ne može se dekretom napraviti dobar efekt.

Što znamo o programu Vlade?

Ja čekam konačno vidjeti taj program. Prijedlog ministara i program, da možemo o njemu lijepo raspraviti u Saboru. Pitanje je kako refinancirati dug. To je teška godina, bez obzira tko sjeo u Vladu. Ima situacija oko Ine. Možda je dobro da Hrvatska pošalje jedinstvenu političku poruku. Imamo spor s bankama koje treba riješiti. Treba provesti poreznu reformu, koja će povećati prihode građanima i smanjiti namete poduzetnicima.

Što vi iščitavate iz posljednjih poteza MOL-a, oko rafinerije u Sisku i slanja nafte u Rijeku?

Od Poteza MOL-a se može iščitati da šalju poruku. Količina koju su poslali u Rijeku je 0,1 posto ukupne hrvatske potrošnje. To je poruka, jer MOL nikad nije doživio konzistentan, jedinstven, jasan stav hrvatske politike prema njima. Vladajući trebaju zauzeti stav kako će pregovarati i kakvi će biti uvjeti. Prvi put želim poslati poruku da kao opozicijski političar stojim na raspolaganju pomoći da zauzmemo jedinstveni stav. Kad MOL dobije jedinstveni stav, tada ima opciju ili to prihvatiti ili otići. Ina nije podružnica MOL-a, ona je vertikalna kompanija.

Kako komentirate kompromis da se energetika izdvoji i pripoji Ministarstvu zaštite okoliša. Je li to ustupak Mostu i hoće li Most diktirati i području energetike?

To je sigurno ustupak Mostu i Most želi voditi ne samo Inu, nego i sve energetske kompanije.

Kad je riječ o stanju u društvu, kakvim ga vidite? Kako vidite molitvene skupine pred bolnicama i eventualne najave promjena zakona o pobačaju?

Mi danas slavimo 26 godina HNS-a. Stranke koja se u 26 godina borila za modernu europsku, slobodnu Hrvatsku. Na temeljima Strossmayera, Mažuranića, Savke i Vesne preuzeo sam stranku koja se borila za prava pojedinaca. Ovo što se događa je puštanje duha iz boce koji je došao od prošle vlade, a kojega je Sanader stavio u bocu i rekao da se to pitanje ne dira. U ovoj državi se djeca neće dijeliti u školama na muške i ženske razrede. Plenkoviću će glavni izazov biti upravo očuvanje sekularnosti države. Ne možemo dozvoliti izjave, poput one Bože Petrova, gdje izjednačava paradu ponosa i molitelje pred bolnicama. Na paradi ponosa jedna zajednica traži svoje pravo. Na molitvenim zajednicama ispred bolnica jedna zajednica uzima tuđe pravo i to se ne može miješati. Bit će veliki izazovi i tu ćemo se postaviti kao prvi koji brane prava i slobode svakog pojedinca. Ako se takne u to, ova Vlada neće dugo trajati i mislim da je toga svjestan i premijer i zato očekujem imena ministara i program Vlade u kojem stoji da se prava i slobode građana neće dirati, da će se održati sekularna država.

Najnovije

Još iz rubrike