Sirijac osumnjičen za pripremanje terorističkog napada u Njemačkoj, počinio je samoubojstvo

Sirijac Džabar el Bakir kojeg se sumnjičilo za pripremanje terorističkog napada u Njemačkoj, počinio je samoubojstvo u istražnom zatvoru u Leipzigu, prenosi HRT

22-togodišnji Sirijac pronađen je obješen u svojoj ćeliji u zatvoru u Leipzigu, javio je dnevnik Bild, pozivajući se na izvore u ministarstvu unutarnjih poslova savezne pokrajine Saske, a vijest su kasnije potvrdile i informativno-novinske agencije.

Džabar el Bakir je uhićen u ponedjeljak rano ujutro u jednom stanu u Leipzigu nakon što je u subotu pobjegao policiji u obližnjem Chemnizu.

Njemačke vlasti su preko stranih obavještajnih službi došle do saznanja o Sirijcu koji je 2015. kao izbjeglica doputovao u Njemačku. Prema posljednjim saznanjima Ureda za zaštitu ustavnog poretka el Bakir je već ovog tjedna namjeravao izvršiti samoubilački napad u jednoj od dvije berlinske zračne luke.

U srijedu poslijepodne pojavile su se informacije kako el Bakir okrivljuje trojicu sunarodnjaka, koji su ga u nedjelju navečer svezali u jednom stanu i potom obavijestili policiju, da su bili upućeni u njegove terorističke planove.

El Bakir je, kako navode istražitelji, bio u kontaktu s tzv. Islamskom državom a prema nekim saznanjima je u nekoliko navrata nakon dolaska u Njemačku, na dulja razdoblja boravio u Turskoj. Sumnja se da je tamo od pripadnika IS-a dobio novac i upute za izvršavanje bombaškog napada.

Facebook Komentari