Nina Obuljen o optužbama: zašto Ministarstvo do danas nije demantiralo očite laži i podvale?

Dio udruga iz Domovinskog rata ponovno je zatražio sankcioniranje navodnog kriminala u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC). Ninu Obuljen Koržinek, koju su mediji proteklih dana navodili kao izglednu kandidatkinju za to mjesto, predstavnici udruga optužili su za izravnu umiješanost u kriminal u HAVC-u.

Zahtijevamo da se trenutačno smijeni Upravni odbor HAVC-a, kazala je Zorica Gregurić iz Udruge vukovarskih branitelja grada Zagreba na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Članove Upravnog odbora HAVC-a, uključujući Obuljen Koržinek, te čelnika HAVC-a Hrvoja Hribara udruge su kazneno prijavile zbog malverzacija za koje je Gregurić kaže da graniče s organiziranim kriminalom. Optužuju ih za “financiranje i promoviranje antihrvatskih pamfleta”, filmova “15 minuta – masakr u Dvoru” i “Chriss the Swiss”. Hribara optužuju i da je zajedno s članovima Upravnog odbora i Audiovizualnog vijeća HAVC-a međusobno podijelio gotovo 450 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Na novinarski upit znači li to da udruge žele Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture Josip Jurčević iz Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata ustvrdio je da nemaju svojeg kandidata za ministra kulture, ali žele “prokazati tko je za to mjesto neprikladan”.

Nina Obuljen Koržinek gostujući u Dnevniku izjavila je kako napadi na nju traju godinama. Istaknula je kako je članica Upravnog odbora HAVC-a tek godinu i pol dana. Naglasila je da kao članica Upravnog odbora HAVC-a ni na koji način ne sudjeluje u procesu donošenja odluka o financiranju filmova.

Istaknula je kako je u HAVC-u proteklih nekoliko godina obavljen niz nadzora i nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. Pozvala je Ministarstvo kulture da objavi sve dokumente i podatke koji mogu potkrijepiti njezine navode i tvrdnje HAVC-a, te postavlja pitanje zašto Ministarstvo do danas nije demantiralo “očite laži i podvale” koji se plasiraju o ustanovama i pojedincima koji djeluju u tom resoru.

Smatra da se u ovim napadima očituje nesnalaženju udruga, a ne manipulacija od strane ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Upitana o filmu “15 minuta– masakr u Dvoru”, Obuljen Koržnik je rekla da je producent filma na svoju ruku promijenio scenarij. HAVC je povukao svoje sudjelovanje i svi su novci vraćeni, dodala je, prenosi HRT.

Share This Article