Ministar Tolušić: Sada će se napokon znati tko je razvijen, a tko ne

Novi indeks razvijenosti koji bi se trebao početi primjenjivati početkom 2017. godine, uz ekonomske će kriterije uvrštavati i demografske pa bi 50-ak novih jedinica moglo ući u potpomognuta područja i lakše dolaziti do novca iz EU-ovih fondova, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU-a, javlja HRT.

Ministar Tomislav Tolušić kazao je kako je dosadašnji indeks pokazao niz manjkavosti, na štetu dobrog dijela jedinica lokalne i regionalne samouprave. Sada će se, kako je rekao, napokon znati tko je razvijen, a tko ne te da će se na temeljem toga definirati priprema natječaja za fondove EU-a. “Nije poanta EU-ovih fondova razvijati isključivo Zagreb, već je njihov primarni cilj razvijati nerazvijena područja”, ističe Tolušić.

Preporuke za novi indeks razvijenosti uz ostalo obuhvaćaju promatranje stope obrazovanja odnosno udjel obrazovanih s visokom stručnom spremom u ukupnom stanovništvu između 20 i 65 godina, a uvodi se i indeks starenja kao udio osoba s više od 65 godina u odnosu na mlade do 20 godina. Nadalje, umjesto dosadašnjeg  jednostranog, ekonomskog pokazatelja, uvodi se dvojni indeks. Ekonomski će obuhvaćati stopu nezaposlenosti, dohodak po stanovniku i izvorni proračunski prihod, a demografski stopu obrazovanja, indeks starosti i gustoću stanovništva.

Indeks bi se trebao ažurirati svake tri godine, umjesto dosadašnjih pet. Tolušić je izvijestio i da njegovo ministarstvo radi i na indeksu siromaštva te najavio skoro potpisivanje ugovora za šest ratom pogođenih i osiromašenih područja (Knin, Vukovar, Petrinja, Beli Manastir, Darda i Benkovac) čiji će se razvoj financirati sa 120 milijuna eura.

Facebook Komentari