Građani bijesni: Kasne nam sa slanjem rješenja i onda nam još zaračunavaju kamate!

Ovih dana na adrese vlasnika automobila stižu porezna rješenja po kojima su dužni platiti porez na cestovna motorna vozila za 2016. godinu. Rok uplate je 15 dana, a može se podnijeti i žalba u roku 30 dana od dana primitka rješenja, piše Slobodna Dalmacija.

Ali koji je to rok primitka rješenja, teško je utvrditi. Na omotnicama, naime, nema žiga. Zamislimo situaciju u kojoj je vlasnik automobila bio na putu i po povratku u sandučiću nađe pošiljku poreznika. Piše na njoj – osobno uručiti primatelju, ali koliko čujemo, u praksi je to drugačije. A kad otvori kuvertu, na rješenju piše da je napisano prije više od mjesec dana – u kolovozu 2016.!

“Zašto uz ovogodišnje zaduženje od 350 kuna moram platiti još 2,94 kune? Kakav je to dug? Toliko bi ispalo kad bi se gledalo po zateznoj kamati koja od 1. srpnja iznosi 7,88 posto, a s obzirom da je rješenje napisano 22. kolovoza, dostavljeno na kraju rujna”, rekla je Splićanka koju je uplatnica Porezne uprave neugodno iznenadila.

Nisu pošiljke Porezne uprave usamljen primjer. Nerijetko razni davatelji usluga kreiraju račune i po 20-ak dana prije nego što stignu korisnicima, a kad ih nađu u sandučićima, rok za plaćanje ponekad je već istekao.

Unatrag osam godina, kad su računi prestali stizati poštom, nekoliko tisuća Zagrepčana, kako su mediji zabilježili, nije dobilo mjesečne račune za odvoz smeća, komunalnu naknadu i pričuvu, zbog čega su morali platiti godišnju zateznu kamatu od tadašnjih 13,99 posto. Datum isporuke nije bilo moguće utvrditi!

I tako iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, računi u brojnim slučajevima stižu u zadnji čas ili nakon roka dospijeća. Kuna po kuna lagano se zaračunava, a da korisnik usluge ni za što nije kriv.

Share This Article