Aleksić: Četiri godine poslije, dolazi vrijeme kada će banke ‘plakati’ jer nisu htjele surađivati s državom

Goran Aleksić iz Udruge Franak oglasio se na društvenim mrežama i vratio se unazad četiri godine.

“Bila je to naslovnica 27. rujna 2012. I još uvijek traje trakavica CHF. I danas je CHF prijetnja suverenoj RH. A da je marioneta bankarskog sektora, bivša ministrica Martina Dalić bila na nivou, još bi 2011. pripremila zakon o konverziji, trošak bi bio relativno beznačajan, i onda bi nam samo ostala borba s nezakonitim kamatnim stopama – ali ne, ona nam je nudila balone – zamislite kako bismo se proveli da smo pristali na balone…

Sada se borimo protiv arbitraže, protiv EU komisije, ali i protiv vlastita sustava koji još uvijek ne razaznaje drvo u šumi, pa nemamo niti jednu poštenu pravomoćnu presudu za preplaćene kamate, ali niti jednu pravomoćnu prekršajnu kaznu za banke. Kažem vam – dolazi vrijeme kada će banke “plakati” zato što nisu htjele surađivati s državom na pravi način, kada će plakati zato što ne žele i dalje priznati da je njihovo poslovanje i dalje nezakonito – a nezakonito je uslijed činjenice da su ugovorne odredbe o promjeni kamate nezakonite u svim kreditima ugovorenim prije 1.1.2013.

Banke moraju vratiti preplaćene kamate svim dužnicima koji su ugovorili kredite prije 1.1.2013., a CHF dužnicima koji su konvertirali kredite moraju platiti najmanje zatezne kamate na preplaćene iznose kamata. Osim toga banke će platiti i prekršajne kazne, jer nisu ugovorile sa svojim dužnicima najkasnije 1. travnja 2014. kamatne parametre – platit će ukupno od 9 do 25 milijardi kuna kazni.

Doći će i DORH-u i sucima sve u glavu, treba im malo vremena, nisu dovoljno duboko ušli u temu, ali shvatit će svi oni problem u potpunosti – a tada će krenuti nezaustavljiva lavina naplate koja je mogla 2011. biti samo odron snijega s krova… Quod ab initio vitiosum est non potest tractu temporis convalescere (proguglajte, ako ne znate što znači)…”, napisao je Aleksić.

Share This Article