Mediji: četiri zastupnika nacionalnih manjina nemaju ništa protiv Hasanbegovića u Vladi

HDZ i osam manjinskih zastupnika, nakon dva kruga zajedničkih pregovora, nastavljaju i s pojedinačnim pregovorima u kojima će svaki manjinski zastupnik prezentirati ključne probleme nacionalnih manjina koje on predstavlja u Saboru.

Manjinski zastupnici zasad su zadovoljni tijekom pregovora i uvjereni su da će se Vlada Mosta i HDZ-a uskoro sastaviti uz njihovu potporu.

“Većina toga već je riješena zakonima, ali dio njih se ne provodi, pa nam je bitna garancija da to više neće biti tako”, rekao je zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics za Večernji list.

S obzirom da manjinski zastupnici mogu biti u dva saborska kluba zastupnika, uz Klub nacionalnih manjina, a Milan Bandić govori da će njegov klub imati pet zastupnika (na izborima su dobili dva mandata), nagađa se da bi pojačanje mogli biti upravo manjinci – Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj koji su već bili u njegovu klubu te Jankovics.

“Tražilo me nekoliko klubova da im se pridružim, ali nisam još ništa odlučio. Red je da se Sabor prvo konstituira” kaže Jankovics.

Tri SDSS-ovca i zastupnik talijanske manjih Furio Radin protive se tome da Zlatko Hasanbegović bude u Vladi, no ta tema, kažu, još nije bila na stolu. S druge strane, Veljko Kajtazi, Ermina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek i Robert Jankovics ne protive se Hasanbegoviću u Vladi.

Share This Article