Kovač za srbijanske medije: Dobrosusjedski odnosi u interesu Hrvatske, ali Srbija mora ispuniti kriterije

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač ocijenio je za beogradske novine Blic da su Hrvatskoj u interesu dobrosusjedski odnosi sa Srbijom i poručio da će poduprijeti Srbiju na putu prema članstvu u EU, ali da će ta ona morati ispunjavati pristupne kriterije i ukinuti sudsku nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih u RH.

Upitan hoće li nova hrvatska vlada promijeniti politiku prema Srbiji, kazao je da su “Hrvatskoj u interesu dobrosusjedski odnosi sa Srbijom”. Ustvrdivši da je Hrvatska “stoički istrpjela nevjerojatne iracionalne salve” iz Srbije, ocijenio je da to nije pomoglo Srbiji.

Nije se složio s tvrdnjom da su trenutačni odnosi dviju država “na najnižoj razini” od 2000. godine, ustvrdivši da se radi o paušalnim ocjenama

Odbacio je krivnju Hrvatske za loše odnose Beograda i Zagreba. “Je li hrvatska državna vlast organizirala sastanke s diplomatskom zborom u Hrvatskoj i žalila se na Srbiju? Nije. Je li netko od nas zbog Srbije pisao pisma europskim institucijama u Bruxellesu? Nije. Jesmo li mi dijelili nekakve promemorije protiv Srbije po hrvatskoj diplomatskoj mreži? Nismo”, rekao je Kovač.

Želja mu je, kaže, rješavati probleme i izgraditi odnose između Hrvatske i Srbije nalik onima koje imaju Francuska i Njemačka.

“Treba imati hrabrosti i suočiti se s prošlošću, riješiti pitanja ratnog naslijeđa, bez kompleksa govoriti o ratu koji je 90-tih godina Slobodan Milošević vodio u Hrvatskoj”, rekao je između ostalog Kovač.

 

Facebook Komentari