4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Počinju razgovori HDZ-a s manjinama; Hasanbegović: Ministre će predlagati budući premijer, ne...

Počinju razgovori HDZ-a s manjinama; Hasanbegović: Ministre će predlagati budući premijer, ne Pupovac

Pregovori HDZ-a o sastavljanju nove Vlade ušli su u novu fazu. Nakon razgovora s Mostom, danas ujutro u središnjici HDZ-a Andrej Plenković i stranački pregovarački tim primaju osam zastupnika nacionalnih manjina.

Milorad Pupovac uoči nastoji si podići cijenu pa je na N1 televiziji “pomazio” Plenkovića rekavši da se ljudi takve reputacije plaćaju suhim zlatom, ali je kritizirao Zlatka Hasanbegovića rekavši da sigurno neće podržati Vladu u kojoj bi on bio ministar jer zastupa revizionističke stavove. HDZ-u je, osim 13 zastupnika Mosta, potrebno i osam manjinskih zastupnika kako bi formirali Vladu s parlamentarnom većinom od 82 zastupnika. Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar kulture i ikona desnih birača, koji je na parlamentarnim izborima dobio najviše preferencijalnih glasova od HDZ-ovih kandidata u drugoj izbornoj jedinici (17,18 posto), Pupovcu je jučer spremno odgovorio.

“Ministre će predlagati budući premijer, a potvrđivati Sabor. Neće o tome odlučivati Milorad Pupovac. Upozorio bih na jedan detalj. Pupovac je politički predstavnik srpske zajednice u Hrvatskoj. Kada bi se u cijelom intelektualnom i političkom razvitku na moja leđa mogla staviti hipoteka protusrpskog stajališta i populističkih protusrpskih nastupa, to bi bilo donekle i razumljivo. On meni stavlja na teret ideološku hipoteku vezano na neki način na unutarhrvatske odnose i zapravo različita iščitavanja svih povijesnih kontroverzi u dvadesetom stoljeću, što se ne bi trebalo očekivati od nekoga tko u prvom redu ima ulogu u političkom životu kao predstavnik srpske zajednice. Tu imamo problem političke podvojenosti u kojem se ne zna kada je Milorad Pupovac legitimni predstavnik srpske zajednice u Hrvatskoj, a kada je neka vrsta neformalnog ideologa hrvatske ljevice ili ukupnog arbitra hrvatske politike”, rekao je Hasanbegović za Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike