Plenković i Pupovac obratili se nakon sastanka, evo glavnih zaključaka

Andrej Plenković i Milorad Pupovac obratili su se novinarima nakon završenog sastanka HDZ-a i predstavnika nacionalnih manjina. Zaključak je da su pričali o načinu suradnje u Hrvatskom saboru.

“HDZ poštuje naš Ustav i ustavni zakon i sve zakone koji reguliraju prava nacionalnih manjina. Izrazili smo želju da vlada ima potporu svih 8 predstavnika manjina. Dogovorena je dinamika sastanka. Naš idući susret će biti u četvrtak. Do tad ćemo razmijeniti stajališta o važnim temama. Mi želimo da buduća vlada ima kontinuiranu suradnju koja će provoditi sve pozitivne propise i naći rješenja za neka pitanja za koja dosad to nije bilo riješeno. Bila je vrlo kvalitetna atmosfera na sastanku i očekujem pozitivnu suradnju”, rekao je Plenković.

“Imali smo dobru atmosferu, razgovor s ljudima koje dugo i dobro poznajemo i načelne razgovore kako ćemo i na koji način početi pregovore. Koju ćemo dinamiku imati i koja su područja od posebne važnosti za pripadnike nacionalnih manjina. Prepoznali smo otvorenost za, ne samo razgovor, nego za postizanje sporazuma. S druge strane smo mi manifestirali također otvorenost i spremnost da dođemo do rješenja koje će jamčiti Hrvatskoj jedno stanje potpune normalnosti koje će jamčiti da Hrvatska dobije stabilnu i funkcionalnu vladu i da pripadnici manjina se vrate na onu točku ljudskih prava koja je u jednom trenutku napuštena i izgubljena iz fokusa. Vjerujemo da ćemo s politikom koju zastupa današnji HDZ tu točku zajednički obnoviti i krenuti u stvaranje stabilne pol. situacije u zemlji gdje će pripadnici manjina pridonositi kako znaju, u svom interesu i interesu zemlje”, rekao je Pupovac.

Plenković je na upit o Hasanbegoviću rekao da nisu razgovorali o sastavu vlade.

“Mora biti jasno javnosti, o ustroju i sastavu vlade odgovara mandatar, onaj tko dobije povjerenje predsjednice, ja bih tu vrlo jasno stavio točku i završio razgovor o spekulacijama tko može, a tko ne može biti ministar”, rekao je predsjednik HDZ-a.

“Mi smo započeli dogovore, pokazuju da možemo imati puno povjerenje u g. Plenkovića kada su posrijedi odluke o najvažnijim pitanjima kao što je sastav buduće vlade, a o svim drugim aspektima tek ćemo razgovarati”, dodao je Pupovac.

Na ponovljeni upit o Hasanbegoviću, Plenković je rekao: “Kad dođemo u tu fazu, nećemo razgovarati o samo jednom resoru, nego svima”.

Pitali su ga i za ispriku Veljku Kajtaziju koji je bio na sastanku.

“Ispričao sam mu se odmah. Mislim da nije moglo biti osobnije i javnije nego što je bilo. Posebnog računa ću voditi o pravima romske manjine. Ona je najranjivija od svih manjina, Hrvatska će se pridržavati i europskih programa…”, rekao je Plenković.

Ni Plenković, ni Pupovac nisu htjeli potvrditi da će Milorad Pupovac biti potpredsjednik Vlade.

”Pitanje ustroja Vlade doći će kasnije na dnevni red”, rekao je kratko Plenković.

”Ono što bih htio posebno istaknuti jest da za razliku od prije 10 mjeseci nas osam radimo u potpunoj autonomiji i usuglašavamo se bez ikakvh pritisaka i cijenim što se to poštuje u našoj komunikaciji i što su zastupnici nacionalnih manjina stvorili solidarnost da mogu nastupati zajedno. Iz toga će proisteći  sva ostala praktična rješenja za politke koje su manjinama bitne”, kazao je Pupovac. ”Postoje različiti aspekti kako se mogu ostvarivati politike. Jedna od pretpostavki je participacija, a kava će biti – to će se tek vidjeti. Ciljanje na takva mjesta nisu najfunkcionalniji oblik participacije”, rekao je.

Plenković je za kraj poručio kako ultimatum Mosta više ne postoji na način kako je prezentiran uoči izbora.

”Mislim da malo evoluiramo i javnost i mediji. Održali smo sastanak i Petrov i ja smo definirali kalendar susreta. Idući sastanak je u ponedjeljak u 15 sati i nikakvih ultimatima nema – to je passe. Stvari su nakon izbora sasvim drukučije. Ovaj proces vodim kao predsjednik stranke koja je ostvarila daleko najbolji rezultat. Odluka da se najprije razgovara s Mostom govori koliko smo spremni za nastavak suradnje”, zaključio je Plenković.

Facebook Komentari