Kaj se tiče pregovora o Vladi glavni pregovarači trebali bi znati samo jednu stvar

AUTOR: Kristijan Krkač

Kaj se tiče pregovora o vladi glavni pregovarači trebali bi znati samo jednu stvar. Obavite vi to precizno, jasno, argumentirano i u duhu kompromisa i dobrosusjedskih odnosa, ali zadržite to za sebe. Ono kaj naciju zanima je da to u tišini obavite brzo, učinkovito i na obostranu radost.

Da približim. Zamislimo da ste se probudili malo kasnije nego inače i prije odlaska na posao imate samo 15 minuta za vođenje ljubavi sa suprugom. Kako ćete to točno izvesti za 15 minuta je vaša stvar, a važno je samo to da se to odvije brzo, učinkovito i na obostranu radost. Nadam se da je ovime volja nacije jasnija.

Poslije, ako baš koga zanima, možete o tome u suautorstvu napisati roman od 500 stranica poput onog ruskog klasika Tolstojevskog koji će se čitati i proučavati sljedećih 500 godina, ali to je trenutno sporedno.

P.S.

Platon je svoje zamisli o državi probal u više navrata ostvariti u Sirakuzi na Siciliji, dok je Aristotel, nasuprot njemu svoje zamisli o državi pretočil u odgoj Aleksandra Velikog (mislim da je ključan utjecaj na Acu imal i Diogen Cinik izjavom u slobodnom prijevodu – “Aco lima, geni mi se sa sunca, kaj ne viš da se sunčam!”). Platon je pokušal napraviti odraz vječne ideje države od jedne lokalne tiranije, a Aristotel je shvatil da nema vječne ideje, nego da je ona ozbiljena u konkretnom, tj. ovdje u dobrom državniku. Ako ima neke poetske istine u tome koliko su njihovi suprotstavljeni postupci danas u uporabi i utoliko i točni, onda svakako današnja politika nema skoro ništa zahvaliti tiraninu iz Sirakuze, ali ima puno toga Aleksandru iz Makedonije. Njegove zamisli, a možda i njegovi fizički potomci, žive i danas i plijene našu pažnju i maštu o nekom boljem svijetu.

Kaj nam ova priča govori? Da nam trebaju državnici novog kova. Oni koji djeluju brzo, učinkovito i na radost sviju uključenih. Nemaju oni čak niti 15 minuta. 5 do 12 je.

Facebook Komentari