Plenković: Čestitam Mostu i drugim strankama, ali HDZ je uvjerljivi pobjednik izbora

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, obratio se novinarima nakon sastanka Nacionalnoga vijeća HDZ-a, na kojemu se analizirao rezultat izbora i razgovaralo s kojim strankama formirati vladu.

“Možemo biti zadovoljni što smo povećali broj mandata. HDZ pojedinačno kao stranka u Saboru će imati 57 mandata. Više od SDP-a, koji ima 39 mandata. Dogovorili smo da pristup pregovorima o formiranju buduće vlade Republike Hrvatske bude na temelju našega izbornog programa. Taj program izradili su naši stručnjaci i upravo na toj platformi oformili smo radnu skupinu koja će razgovarati s drugim strankama i vjerujemo da ćemo u propisanim rokovima formirati stabilnu vladu”, poručio je Plenković.

Čestitao je i Mostu i drugim strankama na ostvarivanju mandata. “Ono što je najvažnije, HDZ je uvjerljivi pobjednik izbora i u pregovore nastupamo s te pozicije. Čuli smo 7 jamstava Mosta, neka od njih su provediva, neka zahtijevaju razgovore”, kazao je Plenković, dodavši da želi izbjeći situaciju kakva se dogodila nakon prošlih izbora, kad su uslijedili dugotrajni pregovori.

Otvoren je za razgovore i s Mostom i s drugim strankama koje su prešle prag, kazao je Plenković. Dotaknuo se i velike koalicije. “Velika koalicija ne dolazi u obzir. Idemo otvoreno, transparentno, s ciljem da oformimo vladu. Spremni smo ispisati novu stranicu suradnje”, kazao je Plenković.

Na pitanje tko će biti u pregovaračkom timu HDZ-a, Plenković je rekao da će ga voditi on, a da će suradnici biti Gordan Jandroković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravko Marić, Goran Marić i Davor Božinović. “Savjetodavno će pomoći i oni koji su imali puno korisne i kvalitetne suradnje”, objasnio je Plenković.  “Što se tiče HDZ-a, mi se držimo europskih i demokratskih standarda”, kazao je Plenković, dodavši da bi predsjednik stranke koja je relativni pobjednik izbora trebao biti premijer, “a vi vidite o kome je riječ”, poručio je novinarima.

Dodao je da je otvoren za suradnju sa svim predstavnicima nacionalnih manjina, a tvrdi da nikakav prijedlog HNS-a još nije vidio. “O koherenciji Narodne koalicije još treba vidjeti, a nakon toga ćemo razgovarati”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Facebook Komentari