Učenici koji igraju video igrice bolji su u matematici od onih koji se zabavljaju na Facebooku

Loša reputacija koja prati video igrice mogla bi biti nepoštena. Naime, nova studija pokazala je da adolescenti koji redovito igraju igrice postižu bolji rezultat u matematici. S druge strane, njihovi vršnjaci koji svakodnevno koriste Facebook i chataju s prijateljima češće od ostalih, imali su 4 % lošiji rezultat matematičkih testova od prosjeka. Temeljem tih rezultata, “malo istraživanje s ciljem otkrivanja različitih načina na koje djeca uče iz online igara” moglo bi unaprijediti metode učenja, rekao je Alberto Posso, autor studije i izvanredni profesor na australskom Royal Melbourne Institute of Technology za CNN.

Studija, nedavno objavljena u stručnom časopisu International Journal of Communication, analizirala je aktivnost i rezultate na testovima 12 tisuća australskih adolescenata. Temelji se na rezultatima testova iz 2012. u sklopu međunarodnog projekta Program for International Student Assessment kojim se ne mjere samo školski uspjesi i socijalno okruženje djece u dobi od 15 godina, već i njihovo korištenje tehnologije. Koliko vremena djeca provode na Instagramu i koliko vremena igrajući “Grand Theft Auto”?

Posso je otkrio da učenici koji svakodnevno koriste više od prosjeka društvene mreže postižu lošije rezultate na testovima, a oni koji provode više vremena od uobičajenog igrajući video igrice su na testovima bolji. Također je uočio da oni koji svakodnevno koriste internet kao pomoć u rješavanju domaće zadaće imaju bolji rezultat na sva tri područja na kojima su testirani, a posebno su se isticali po rezultatima iz matematike u odnosu na vršnjake koji nisu koristili internet kako bi dovršili svoje zadatke.

“Rezultati me ne iznenađuju,” rekao je Edward Castronova, profesor na Indiana University koji nije bio uključen u studiju, no savjetovao je oprez u njihovu tumačenju. Iako postoji povezanost između igara i boljih rezultata u matematici, to ne mora značiti da je igranje igrica uzrok. Može biti da je riječ o “bistroj djeci koja traže izazove, a koje ne nalaze na društvenim mrežama već u igricama”, objasnio je.

Do sada nije definitivno objašnjena veza između igara i školskog uspjeha. Ni prošle studije nisu dale konačne odgovore – jedne su ukazivale na pozitivan utjecaj tehnologije, dok druge nisu pronašle nikakvu povezanost. Odgovori nikada nisu jednostavni.

“Trebamo li savjetovati roditeljima da spriječe djecu u korištenju Facebooka i chata, a forsirati ih da igraju video igrice?”, pitao se Posso. No, nije bio spreman otići tako daleko već je zaključio da se čini kako igrice “angažiraju učenike da koriste i unaprijede znanje stečeno u školi tražeći ih da rješavaju serije zagonetki prije nego što prijeđu na sljedeći nivo igre.” Potičući ih da ulažu napor, video igrice na adolescente utječu na pozitivan način.

Share This Article