Gotovo četvrtina Amerikanaca prosljeđuje prijateljima seksi poruke svojih partnera

U našem jeziku još se nije udomaćio pojam sext, odnosno poruka seksualnog sadržaja, bilo da je riječ o tekstu ili slici. No, posve je sigurno da se takve poruke šalju, ma kako ih zvali. Ipak, u nedavno objavljenom članku u časopisu Sexual Health znanstvenici upozoravaju da bi o takvom potezu trebalo itekako dobro razmisliti. Naime, većina onih koji šalju sext očekuju, naravno, da će njihove golišave fotografije i vruće poruke ostati privatne, no gotovo četvrtina primatelja, barem ako je o Americi riječ, šalje poruke dalje. 

U istraživanje znanstvenika s Indiana University bilo je uključeno više od 5800 ispitanika u dobi od 21 do 75 godina. Od njih je 21 % potvrdilo da su slali tekstualne poruke seksualnog sadržaja, a 28 % njih da su takve poruke primili. Nadalje, 16 % je slalo golišave fotografije, a 23 % je bilo primatelja.

“Sexting” je, očekivano, češća pojava među mlađim generacijama pri čemu su muškarci skloniji takvom dopisivanju. Među pošiljateljima je 66 % muškaraca i 78 % žena slalo poruke partnerima s kojima su u seksualnoj vezi.

No, pokazalo se da za privatnost garancije nema – unatoč tomu što se 73 % ispitanika protivilo neovlaštenom prosljeđivanju takvih poruka, 23 % primatelja je potvrdilo da su poruku podijelili s ostalima, i to – u prosjeku – s više od tri prijatelja! Pritom je dvostruko veća vjerojatnost da će to učiniti muškarac.

Rezultati istraživanja otvaraju, između ostalog, pitanje – na koji način se postaviti prema takvom kršenju privatnosti? Je li riječ samo o nemoralu ili nečemu što bi se moglo svrstati u područje kriminala, kaznenog djela? Kako biste se vi osjećali da vaš partner podijeli s prijateljima vaše golišave, provokativne fotografije i poruke?

U svakom slučaju, mudro je barem dvaput razmisliti prije nego što se izložite riziku da vaša intima bude predmetom komentiranja, a možda i ismijavanja.

Share This Article