Ivo Goldstein o Jasenovcu i Bleiburgu: Ne možemo govoriti – sve su žrtve iste, to je neprihvatljivo

Zašto suočavanje s prošlošću u Hrvatskoj ide tako teško? Koja je razlika između komemoracija za žrtve Bleiburga i žrtve Jasenovca? Je li kurikul iz povijesti dobro postavljen? Zašto Vjećeslav Holjevac nikada nije dobio titulu počasnog doktora zagrebačkog Sveučilišta, a Milan Bandić je predložen za nju? Odgovore na ta pitanja ponudio je u emisiji Intervju tjedna povjesničar i diplomat Ivo Goldstein.

– Kada nemate jasnu sliku o povijesti, teško možete napraviti inventuru i pozicionirati se u sadašnjosti, pa svaka projekcija budućeg razvoja je nemoguća, kaže Ivo Goldstein i objašnjava kako danas nije teško samo suočavanje s prošlošću u Hrvatskoj, nego imamo i problem današnjice, problem prihvaćanja i uvažavanja drugog i drugačijeg.

– Kultura koja je proustaška u vrijeme današnjice je antiglobalistička, nesnošljiva, netolerantna, antimigrantska i anti svih i onemogućava Hrvatsku i Hrvate da funkcioniraju kao narod među narodima. Ne radi se samo o političkim strankama, već o raširenoj kulturi sjećanja koja je neprihvatljiva, ne fokusira se samo unutar ekstremističkih stranaka nego i unutar šireg političkog života uključujući u vladajuću stranku – poručuje Goldstein.

Po njegovom mišljenju percepcija prošlošću u koju su ustaše dobri i pozitivni dobila je na zamah 2015, 2016. godine i ako sada ne možemo zajednički komemorirati žrtve, to pokazuje ne samo da imamo problema s kulturom sjećanja, nego čitava kultura i društvo ne funkcionira – poručuje.

Smatra da vlada i državna politika moraju napraviti pomake prema tome jer se ne može na isti način komemorirati Jasenovac i Bleiburg! Fascinira ga, kaže na koji način mnogi sudionici te rasprave mnogo malo ili nimalo ne znaju o tim povijesnim činjenicama koje su se dogodili u Jasenovcu, na Bleiburgu i na Križnom putu… To je slojevito događanje, kaže i ako želite politički djelovati, ako ne politiku, barem politički stav iznijeti koji bi mogao funkcionirati u tom političkom prostoru, morate znati barem u globalu što se je dogodilo.

– Jasenovac i Bleiburg nisu isto, Jasenovac je zločin genocida i ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, Bleiburg je u jednom dijelu zločin i zločin protiv čovječnosti, to nije isto. Ne možemo govoriti – sve su žrtve iste, to je neprihvatljivo – uvjeren je povijesničar.

Nije mu jasno, naglašava i zašto taj brak među politike i crkve je toliko važan. Zašto komemoracija na državnoj razini mora neraskidivo biti vezana za crkvu?

Osobno bi volio da na komemoraciji na Bleiburgu politika kaže da na Križnom putu je stradalo puno nevinih, ali i puno zločinaca koji su okrvavili ruke tijekom 4 godišnjeg rata u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije.

– Za neke koji dolaze na Bleiburg rat kao da je počeo 15. svibnja 1945., a do tada ono razdoblje NDH kao da je bila liberalna demokracija i najednom ti bjesomučni komunisti su nalegli na jadne Hrvate katolike i oni su postali žrtve. Ne možete gledati jedan povijesni događaj izvan povijesnog konteksta – izjavio je.

Kurikul iz povijesti, Goldstein nije uspio popratiti detaljno, no čini mu, kaže, da se nekako sve to ubrzalo i isforsiralo, nije loše, ali moglo je i bolje, smatra.

Drago mu je da je Karadžić dobio doživotni zatvor.

– Nažalost Haški sud nije imao ulogu otrežnjenja i očišćenja kakvu su mu oni koji su ga stvorili namijenili. Vidjeli smo da je jedan dio javnosti u Srbiji podržava takvu presudu, drugi ne.

Goldsteinu nije drago što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predložen za titulu počasnog doktorata i podržava deklaraciju Filozofskog fakulteta. Izlaz iz ove situacije vidi u tome da Bandić odustane pa tako bi se olakšali stvari.

– Institucija počasnog doktorata nije namijenjena gradonačelnicima, nikad nije bila i u statutu Sveučilišta precizno definirana jer se radi o tome da postoji dobra volja, tradicija dodjele počasnih doktorata, zna se kome se dodjeljuje – Nikoli Tesli, Ružički, Nobelovcima, Prelogu. To su ljudi koji su istaknuti, nikome upitni i na čast Sveučilištu. Bandić je zaslužan za Muzičku akademiju ali treba znati da je ona financirana i novcima grada i države. Kad bismo išli po toj logici Holjevac bi mogao dobiti 10 počasnih doktorata jer je u njegovo vrijeme izgrađeno 10 fakultetskih zgrada, poručio je Goldstein.

Vesna Pusić: Slike s Bleiburga štete Austriji, oni tu svinjariju više ne žele trpjeti, rehabilitaciju fašizma, ustašluka, zločina i zločinaca

Facebook Komentari