Šef SOA-e Markić o optužbama iz BiH: Šokantno je ono što se tamo događa

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je u četvrtak o radu SOA-e u 2018. godini. Na sjednici je i glavni ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

“Izvješće je prošlo na saborskom odboru. Do kraja mjeseca objavit ćemo ga da vidite presjek rada i procjene rada u budućnosti”, rekao je Markić po okončanju sjednice.

Špijunsku aferu vezanu uz BiH negira.

“Šokantno je ono što se tamo događa… Nije mi jasno što se dogodilo tamo, imali smo suradnju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA), oni su naš sugovornik u BiH. Nadam se da će se to razjasniti. Negiram tu aferu. Do dana objave ‘afere’ bio sam uvjeren da dobro surađujemo…”.

“Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo sa H.Č. razgovarali, mi znamo tko je on”, rekao je Markić.

Komunicira li sad s OSA-om, upitan je. “Nadam se da će se to pozitivno razriješiti i zato sad ne bih o tome”, prenosi N1.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH nedavno je ustvrdio da već godinu, dvije raspolaže s informacijama da je hrvatska obavještajna služba pokušala vrbovati ljude u BiH koji imaju veze sa selefijskim pokretom – a sve da bi se dokazala teza Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama radikalnih boraca u BiH.

Mektić je ustvrdio kako su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

“Unazad nekoliko godina smo zadokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj osoba koje su pokušale iskombinirati jednu obavještajnu operaciju vezano za naoružavanje selefija ovdje”, izjavio je Mektić kako ga navodi sarajevski portal Faktor.

Mektić ispitan u Tužiteljstvu zbog optužbi na račun Hrvatske: Sve što sam rekao potvrđujem

Facebook Komentari