Stečajni Mercedesi naši svagdanji: Evo koliko je majka ministrice zaradila na samo jednom stečaju

Vinka Ivanković danas je šefica Hrvatske gospodarske komore u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prenosi RTL.

Nakon što je otkriveno da luksuzni Mercedes E klase zagrebačkih registarskih oznaka, već dulje vrijeme stoji parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac u Vinkovcima, o svemu se očitovala sama ministrica.

Kazala je kako je automobil od njenih roditelja i da joj nije jasno zašto se digla tolika prašina oko toga. Pri ispitivanju od strane novinara, Žalac se malo zaplela pa je prvo kazala kako su automobil kupili njeni roditelji prije dva mjeseca pa je nakon toga rekla da je rentan kroz ugovor o najmu. Na kraju je kazala kako će ipak morati pitati roditelje hoće li automobil kupiti.

Do imenovanja za ministricu regionalnog razvoja i fondova EU, Žalac nije bila poznata hrvatskoj javnosti.

Ona je rođena 1979. godine u Vinkovcima kao Gabrijela Ivanković. Jedina je kćer majke ekonomistice i oca zaposlenika Jugoslavenskih željeznica. Početkom 1990-ih, njeni roditelji su se učlanili u HDZ.

Žalac se udala u 4. razredu gimnazije i prije mature rodila je prvo od četvero djece. Ključnu ulogu u poticanju njezinih ambicija imala je njezina majka, piše Jutarnji list.

Majka joj je postala stečajna upraviteljica

U Slavoniji, devastiranoj ratom i privatizacijom, za ekonomiste nije bilo osobitog posla. Tvrtke i četiri slavonske banke u drugoj polovici 1990-ih tonule su jedna za drugom. Slavoniju je zahvatio val stečajeva. Vinka Ivanković, majka ministrice Gabrijele Žalac, postala je stečajna upraviteljica. Za taj posao bila je dovoljna visoka stručna sprema.

Na toj je poziciji vodila stečajeve desetaka tvrtki. Međutim, stečaj Županijske banke odigrao je višestruku ulogu u obiteljskoj povijesti Ivankovićevih. To je bio jedan od najduljih stečajeva na istoku Slavonije.

U svibnju 1999. godine, pri pokretanju stečaja, Vinka Ivanković imenovana je stečajnom upraviteljicom. Banka je tada imala 320 zaposlenih te 25 poslovnih prostora diljem Hrvatske. Nakon privatizacije sredinom 1990-ih Uprava banke je dijelila kratkoročne kredite s visokim kamatama koje komitenti nisu mogli otplaćivati i to u velikom broju.

Ministrica diplomirala na temu “Stečaj Županijske banke”

Tri godine nakon što je Ivanković imenovana stečajnom upraviteljicom Županjske banke, 2002. godine, Gabrijela Žalac diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Tema – “Stečaj Županjske banke”. Sam ishod stečaja nije mogla tematizirati jer je on dovršen tek 12 godina kasnije, u ožujku 2015. godine, punih 16 godina od pokretanja i to likvidacijom banke.

Vinka Ivanković danas je šefica Hrvatske gospodarske komore u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Jutarnji list istražio je i koliko stečajni upravitelj zaradi na stečaju koji traje 15 godina. Iz ureda predsjednika Trgovačkoj suda u Osijeku odgovorili su im da Vinka Ivanković taj stečaj nije vodila u kontinuitetu, nego od 30. svibnja 1999. godine do 1. rujna 2003. godine te ponovo od 15. ožujka 2007. do zaključenja stečaja 2015. godine. Od rujna 2003. do ožujka 2007. stečaj je vodio drugi stečajni upravitelj, Perica Mitrović.

Evo koliko je zaradila njena majka tijekom 12 godina

Razlog prekida – Vinka Ivanković morala je položiti stručni ispit pa se na neko vrijeme povukla iz postupka. Prema podacima suda, nadležni je sudac na početku postupka upravitelju odredio nagradu od neto 10.000 kuna mjesečno, a ona se nije mijenjala do kraja postupka.

Računica pokazuje da je Ivanković na vođenju stečaja tijekom 12 godina i dva mjeseca zaradila 1.460.000 kuna.

Gabrijela Žalac studirala je ekonomiju uz rad. Od kad je stekla diplomu iz ekonomije, radila je u županijskom uredu Vukovarsko-srijemske županije. Počela je kao vježbenica, a potom kao stručna suradnica u uredu tadašnjeg župana, HSS-ovca Nikole Šafera. Tamo je ostala i nakon što je 2005. godine župan postao HDZ-ovac Božo Galić.

Godine 2007., Žalac se učlanila u HDZ i napredovala na poziciju pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, a 2010. i pročelnice. Iste je godine u siječnju imenovana direktoricom Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., a u listopadu je postala ministrica. Za uspon na ministarsku dužnost od velike joj je pomoći u HDZ-u bila preporuka moćnog čovjeka slavonskog HDZ-a i potpredsjednika te stranke Tomislava Čuljka, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

VIDEO Gabrijela Žalac o Mercedesu u svom dvorištu

Nova zabava na političkoj sceni: Čiji je skupi Mercedes u dvorištu Gabrijele Žalac? Vlada šuti, suprug zamuckuje…..

Beljak o Mercedesu u dvorištu ministrice Žalac: Suspektno mi je……

Facebook Komentari