Kujundžić izgleda nije čuo za invalide rada, o referendumu “67 je previše” kaže: Od rada se ne obolijeva

Ministar zdravstva Milan Kujundžić sudjelovao je na poslovnom doručku “Održivost sustava zdravstva u Hrvatskoj” koji je organizirala Američka gospodarska komora i na kojoj je održao glavni govor.

Ministar je u razgovoru s novinarima komentirao problem nedostatka liječnika u Dubrovniku rekavši kako on zaista postoji, ali da se neće dogoditi ništa značajno jer će liječnici sada raditi i u bolnici u Metkoviću.

“Sustav je kontroliran i reguliran na lokalnoj razini. Stvoreni su okviri glede povezivanja hitne pomoći, glede laboratorija, dnevne bolnice, ugovora za iznimno hitne slučajve s bolnicom u Mostaru. Sve drugo je na lokalnim razinama”, kaže ministar.

Govoreći o inicijativi sindikata “67 je previše” koji se protive povećanju starosne dobi za odlazak u mirovinu, ministar kaže kako se o tome može raspravljati s etičkog biološkog aspekta, ali da svjetski trendovi dolaze u Hrvatsku.

“S etičkog i biološkog aspekta može se raspravljati o tome može li čovjek raditi do 65 ili 67 godine, međutim svjetski trendovi dolaze i u Hrvatsku, sve smo starija populacija i trebat će razmišljati o pomicanju dobne granice do kada se radi”.

“Sve smo starija populacija i moramo razmišljati o pomicanju dobne granice do kad se radi. Neovisno o tome hoće li i kada taj zakon stupiti na snagu, to treba omogućiti”, smatra ministar Kujundžić.

Na pitanje što će to značiti na zdravstveni sustav kaže: “Od rada se ne obolijeva.”

Što se tiče korištenja abortivne pilule koja će od sada biti dostupna i u Hrvatskoj, ministar kaže da mu je “žao zbog svakog takozvanog mučnog iskustva žena” koje su bila podvrgnute bolnim kiretažama u hrvatskim bolnicama, ali da je tableta ipak tema o kojoj treba razgovarati s liječnicima.

O temi dječje bolnice kaže kako je će natječaj biti raspisan i da je sve spremno.

“Tu je podloga da bi se gradila i da bi se dobili novci iz EU-a. To je značajan početni korak. Studija je koštala 37 milijuna eura, a izgradnja bolnice je nešto oko čega nema sigurnih projekcija, ali s opremom je to oko 100 milijuna eura”, kaže.

Ministar je rekao i kako je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su krenule koristiti lijek Spinrazu.

“Tada su protokoli proizvođača bili takvi da na Spinrazu ne idu djeca na respiratoru i stariji od 18 godina. Stvari se mijenjaju. Pacijenti se pozivaju u referentne centre i bit će napravljene procjene tko može dobiti lijek”, kaže ministar.

Ministar kaže i kako “nije bio na sastancima gdje se spominjalo poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja”, javlja N1.

Share This Article