Terorist pobio 40 muslimana u džamiji, napad prenosio na društvenoj mreži

Napadač koji se na društvenim mrežama predstavlja kao Brenton Tarrant (28) prenosio je uživo masakr u džamiji na Facebooku i kasnije uznemirujući video od 17 minuta objavio na Instagramu. Iscurili su i detalji vezani uz ono što je prethodilo njegovom krvavom pohodu.

Svoj strašni pohod započeo je kada je, odjeven u maskirnu uniformu, sjeo u automobil i rekao: “Neka zabava počne.”

Zatim je, vozeći do džamije, u automobilu slušao narodnu (folk), ali i vojnu glazbu, piše Daily Mail.

Kad je stigao, vozilo je parkirao u ulici nedaleko mjesta napada. Uzeo je oružje i krenuo prema džamiji. Stao je na ulazna vrata i pucao na svakoga tko se kretao. U nekoliko navrata stao bi iznad ozlijeđenog muškarca, ponovno napunio pištolj i onda ga dokrajčio. Ispalio je 100 metaka. Tarrant je potom pobjegao automobilom, ali ubrzo su ga uhitili. Imao je i suučesnike, a na videu se čuje i ženski glas. Prema navodima Daily Maila, u napadu su sudjelovala tri muškarca i jedna žena. Jedno od njih nosilo je pojas s eksplozivom.

Premijerka Jacinda Ardern kazala je da nisu bili registrirani ranije kao potencijalni teroristi.

Među ostalim, napisao je: “pokažite osvajačima da naša zemlja nikad neće biti njihova, to je naša domovina i dokle god je bijelaca, nikad neće biti njihova i oni nikad neće zauzeti njihovo mjesto”. Napisao je da je napad na džamiju osveta za “stotine tisuća mrtvih Europljana koje su poubijali osvajači na njihove zemlje kroz povijest”, a spominjao je i 11-godišnju Ebbu Akerlund koja je ubijena u terorističkom napadu u Stockholmu.

Prema najnovijim podacima, u napadu je ubijeno 40 osoba, a 20 je ozlijeđeno.

Facebook Komentari