Mektić ispitan u Tužiteljstvu zbog optužbi na račun Hrvatske: Sve što sam rekao potvrđujem

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio da ima informacije da Hrvatska u BiH vrbuje vehabije, Mektić je u petak u ujutro ispitan u Tužiteljstvu BiH, prenosi N1.

Nakon sastanka Mektić je kazao da su ga u Tužiteljstvu pitali otkud mu takve informacije.

“Ja sam rekao da sam ministar sigurnosti, da redovito održavam sastanke s direktorima sigurnosnih agencija i redovito razmjenjujem takvu vrstu informacija. I da smo mi jednu takvu informaciju razmijenili. Pitali su me zašto to odmah nisam dao Tužiteljstvu, odgovorio sam da sam ja ministar sigurnosti, da neću odmah trčati u Tužiteljstvo.”

Optužio je Tužiteljstvo da “ovdje nije suština utvrditi što se stvarno događa, već da se zaštite rodbinske i prijateljske veze pojedinih tužitelja”.

Na novinarsko pitanje je li obavještajna agencija spriječila određene aktivnosti odgovorio je:

“Moglo bi se tako reći. Između ostalog, uloga obavještajne agencije nije samo da prikuplja informacije i podatke, već da spriječava svaki pokušaj, da tako kažem, ugrožavanja ustavnog poretka. Svaki pokušaj da bilo koja strana obavještajna služba prodre u BiH. Ono sve što sam rekao ja potvrđujem.”

Negodovao je protiv Tužiteljstva BiH.

“Tvrdim da ispravno radimo. Nema nikakvog odgovora Tužiteljstva na to. Ovo je veliki problem BiH, sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo Tužiteljstvo i tužitelje”, rekao je.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH tvrdi da već godinu, dvije raspolaže s informacijama da je hrvatska obavještajna služba pokušala vrbovati ljude u BiH koji imaju veze sa selefijskim pokretom – a sve da bi se dokazala teza Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama radikalnih boraca u BiH.

Mektić je ustvrdio kako su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

“Unazad nekoliko godina smo zadokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj osoba koje su pokušale iskombinirati jednu obavještajnu operaciju vezano za naoružavanje selefija ovdje”, izjavio je Mektić kako ga navodi sarajevski portal Faktor.

Facebook Komentari