Lex Franak: Božo Ivošević javno će prosvjedovati naredna dva tjedna, u vremenu od 10- 14 sati ispred zgrade Vlade RH

Dana 15. ožujka 2019. godine, na Trgu sv. Marka 2, ispred zgrade Vlade RH, održana je konferencija za medije, s početkom u 11 sati.

Na konferenciji za medije Božo Ivošević, dugogodišnji aktivist u svezi problematike kredita u CHF, veteran i jedan od osnivača UF, danas aktivist GI LEX Franak, izvijestio je novinare o daljnjem ustrajanju Inicijative na donošenju zakonskog rješenja za kreditne dužnike u CHF i traženju primanja na razgovor od strane Vlade RH i premijera g. Andreja Plenkovića, priopćila je GI Lex Franak.

Naime, GI Lex Franak održala je dana 23.2.2019. javni prosvjed pod nazivom „ GLAS UPOZORENJA“ ispred Vrhovnog suda RH i Vlade RH, kojom prilikom je uputila i otvoreno pismo navedenim predstavnicima sudske i izvršne vlasti sa zahtjevom za rješavanjem dugogodišnjeg problema CHF dužnika i njihovog prava na obeštećenje, uslijed nezakonito ugovorenih kredita od strane 8 banaka.

Božo Ivošević, u ime Inicijative ističe, kako je uz održani javni prosvjed, GI Lex Franak obratila se otvorenim pismom sa zamolbom Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću za primanjem članova Inicijative na razgovor, a koje pismo je dostavljeno i medijima.

Od strane Vlade i premijera A. Plenkovića Inicijativa nije zaprimila do sada nikakav povratan odgovor.

U ime Inicijative Božo Ivošević javno će prosvjedovati naredna dva tjedna, u vremenu od 10- 14 sati ispred zgrade Vlade RH te s transparentima GI LEX FRANAK i zahtjevima iste te uputiti ponovni apel Vladi i premijeru za primanjem članova Inicijative na razgovor. U prosvjednoj šetnji g. Ivoševiću pridružiti će se u naredna dva tjedna i ostali aktivisti Inicijative.

Svakodnevnom prosvjednom šetnjom Građanska inicijativa LEX FRANAK i na dalje će apelirati na nužnost što hitnijeg očitovanja Vrhovnog suda te ukazati na neosjetljivost istog suda za građane u donošenju odluke po revizijama, koju odluku sa zebnjom u stanju intenzivnog stresa očekuje 55 000 hrvatskih obitelji, na neujednačenu sudsku praksu, na zakonsku pravednost koja bi se isključivo ispunila proglašenjem svih ugovora u CHF valuti ništetnim (uvažavajući presudu Visokog Trgovačkog suda o ništetnosti najvažnijih odrednica ugovora; kamate i valute) kao i na potrebu donošenja zakonskog rješenja o obeštećenju, kako bi se konačno, nakon više od desetljeća, riješio problem CHF dužnika, koje se trenutno isključivo upućuje u dugotrajne i neizvjesne sudske postupke, uz iznimne sudske troškove.

Izvjesno je da tužiti može u ovom trenutku 70 000 obitelji, ne uzimajući u obzir 55 000 obitelji, koje još sa neizvjesnošću čekaju odluku Vrhovnog suda, te se nameće pitanje koliko bi obitelji i u kojem roku dočekalo donošenje konačne pravomoćne presude o svom pravu na obeštećenje u trenutno
( ne)uređenom pravosudnom sustavu.

Ivošević nadalje pojašnjava: neodrživo je i naime, da smo čekali donošenje pravomoćne kolektivne presude punih 7 godina i da danas kad je postala pravomoćna, odnosno kada su istom presudom bitni sastojci (valuta i kamata) svih tih ugovora (8 banaka – HYPO/Adikko, RBA, OTP/SPLITSKA , ZABA, PBZ, SBER, ERSTE) proglašeni pravomoćno ništetnim, moramo i dalje čekati, i pokretati privatne sudske postupke, s krajnje neizvjesnim ishodom uz dodatne troškove kako bi došli do svog novca nezakonitog uzetog od strane banka.
Takvim načinom ne/obeštećenja dužnika se sigurno ne stvara pravna sigurnost već pravna nesigurnost, zbog čega smo se i okupili u ovoj Inicijativi.
Još veći apsurd i van svakog zdravog razuma je činjenica, da dužnicima pored spomenute pravomoćne kolektivne presude polovicom 6 mjeseca prijeti zastara određenih potraživanja s naslova preplaćenih kamata.
Zbog svega navedenog Građanska inicijativa će nastaviti koristiti sve zakonom dopuštene načine (uključujući i prosvjede) kako bi skrenula pozornost da ovaj problem nije uopće riješen i da 125 000 obitelji u Hrvatskoj i dalje čeka da Vlada RH napokon donese rješenje kojim bi se ovaj problem CHF konačno „zatvorio“.
Zbog svega navedenog, tražimo od Vlade RH i premijera g. Plenkovića da nas napokon prime, kako bi zajedno pronašli rješenje našeg problema.

Facebook Komentari