Otvoreno HRT: Kako će se riješiti zbrka oko Brexita

Kada će i kako Velika Britanija izaći iz Europske unije – pitanje je na koje nitko zasad nema odgovor. Europska komisija poručuje da je spremna za sve opcije, britanski parlament ne želi razlaz bez sporazuma, ali ne onakvog kakav predlaže premijerka Theresa May.

Ujedinjeno Kraljevstvo neće izaći iz Europske unije 29. ožujka, kako je planirano. Parlament je izglasovao odgodu Brexita – 412 zastupnika bilo je za, a 202 su bila protiv odgode.

U HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” Andreja Metelko-Zgomić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kazala je kako se radi o jednoj kaotičnoj situaciji u Velikoj Britaniji te da se ne nazire zdravo i mirno rješenje.

– Uoči referenduma o izlasku iz EU-a stanovnici Velike Britanije bili su izloženi neistinama i neprovjerenim informacijama. Pokazuje se da su bili na neki način zavedeni. Sadašnja premijerka Theresa May kada je preuzimala svoju funkciju unaprijed je rekla da ona nema namjeru se kasnije kandidirati na novim izborima. Već je tada bila svjesna da je tu kako bi riješila ovu zaista nemoguću situaciju u koju je Velika Britanija sama sebe dovela, kazala je Metelko-Zgombić.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP), podsjetio je da su zastupnici u utorak glasovali o sporazumu s Europskom unijom o razlazu. Dali su mu slabu potporu, da bi sutradan glasovali o mogućnosti da se izađe bez ikakvog sporazuma koji je dobio daleko veću potporu.

– Dakle, zastupnici su bili skloniji više kaosu nego uređenom odnosu razvoda s Bruxellesom. Jedna trećina stanovnika želi ostati u EU, oko 24% ih želi otići iz EU pod bilo kakvu cijenu, čak i bez dogovora, a negdje oko 28% ljudi željelo bi imati uređeni odlazak iz EU-a, kazao je.

Prof. dr. sc. Zoran Kurelić s Fakulteta političkih znanosti rekao je da je premijerka Theresa May danas, nakon dugo vremena, imala dobar dan jer je pobijedila glasovima opozicije.

– Sva četiri predložena amandmana su pala. Potpuno je krahirao amandman za drugi referendum. Ono što mi je najzanimljivije je poraz inicijative Hilary Benna i to samo za dva glasa. Radi se o amandmanu gdje Benn predlaže da se od iduće srijede počnu diskutirati različite opcije izlaska iz EU-a. Naime, cijelo vrijeme premijerka May drži da je njen “deal” koji je postigla s EU-om jedini “deal” te je ucjenjivala time da ne postoji nikakva druga varijanta.

Prof. dr. sc. Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti slaže se da je današnji dan “uspjeh Therese May”.

– Glavna vijest je da je ona još uvijek u igri i da razmišlja o trećem pokušaju. Možda već u utorak ili srijedu bude novo glasovanje o njenom prijedlogu, odnosno sporazumu kojega je postigla s Europskom unijom, a sada ga treba prihvatiti parlament. Ako ne postoji većina za bilo kakvu pozitivnu odluku Velika Britanija će 29. ožujka biti izvan EU bez dogovora. Jedna varijanta je da oni u utorak ili srijedu u trećem glasovanju prihvate ono što predlaže sporazum Vlade, a druga varijanta je da zatraže odgađanje koje bi bilo dugotrajno. To je nešto što ne žele oni koji se zalažu za Brexit – smatraju da je to pretvaranje odgode iz dugotrajne u trajnu, rekao je Jović.

Picula je izjavio da je EU u protekle dvije godine pokazala pregovaračku umješnost u postizanju dogovora. Radi se o kompleksnom dokumentu koji pokriva sve relevantne sektor koje je trebalo dogovoriti. Europski pregovarač s Velikom Britanijom Michel Barnier postigao je dvostruki pregovarački uspjeh – ne samo kao pregovarač prema Londonu, nego i unutar same Europske unije, istaknuo je Picula.

Istaknuo je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio danas da se ne slaže s tim da se Velikoj Britaniji dade kratkorkočna odgoda jer on ne vjeruje da bi se u kratko vrijeme mogao postići rezultat, ako Britanci u dvije godine nisu uspjeli reći što žele.

Na pitanje urednice i voditeljice Zrinke Grancarić može li EU pristati na dugu odgodu Brexita Jović je rekao da to ne bi bilo dobro za EU.

– EU je sada ujedinjena. Jedan od razloga za to je upravo kriza oko Brexita. Ne treba zaboraviti da je Brexit rezultat pobjede britanskog suverenizma i nacionalizma. Došli smo u situaciju da je EU ujedinjena, a Velika Britanija razjedinjena. Ovo je veliki poraz suverenizma i nacionalizma i antieuropskog političkog stava. To je pobjeda koncepta Europe. Riskirati to s dugom odgodom je nešto što britanski suverenisti očekuju. Njima odgovara da se čitava stvar beskrajno oduži sve dok se EU ne olabavi i dok se ne pojave različite ideje, kazao je.

Facebook Komentari