Zoran Milanović bi uskoro mogao obznaniti predsjedničke ambicije, a onda kreće totalni kaos u SDP-u

Očekuje se da bi Zoran Milanović ovih dana na jednom od druženja sa svojim pobornicima iz SDP-a mogao najaviti da kreće u bitku za Pantovčak, a pred strankom je odluka hoće li ga u tome podržati ili ne.

Ako ne, on će biti nezavisni kandidat, a u tom slučaju bi svi koji ga javno podrže iz redova SDP-a mogli biti isključeni iz stranke, a to bi onda bio totalni raskol SDP-a, piše Novi list.

Čekaju se euroizbori

U međuvremenu, u SDP-u i dalje vrije. Nije za očekivati da se pokrene ozbiljniji postupak za njegovu smjenu prije nego prođu i euroizbori, gdje je zacrtani cilj tri mandata (od ukupno 12), no jasno je da je stranka potpuno podijeljena i da na dijelu terena uopće više ne funkcionira. Uostalom, i pet posto u Lici rezultat je te podjele: bivši čelnik Nikola Maras je udaljen iz stranke i sad radi za Daliju Orešković, a predsjednik i kandidat je Tomislav Zrinski, isti onaj koji je baš i bio formalno predložio suspenziju Peđe Grbina i ostalih iz vrha stranke.

»Jasno je da Bernardić uoči euroizbora, na kojima se također očekuje fijasko s obzirom na jačanje Amsterdamske koalicije i stranke Dalije Orešković, priprema teren za totalno čišćenje svojih protivnika. Forum mladih je samo jedna od tih poluga. Ažuriranje članstva, koje je pokazalo svega sedam tisuća aktivnih članova, druga je: paradoksalno, šefu stranke odgovara da je taj broj članova što manji, jer to znači da su u stranci ostali oni koji su upravo njemu vjerni ili skloni, pa na nekoj potencijalnoj konvenciji na kojoj se glasa o njegovu povjerenju može puno lakše kontrolirati glasove sebi u korist«, kaže Novom listu jedan od članova Predsjedništva stranke.

Dapače, čini se da Bernardić već uoči euroizbora želi sazvati i tematsku konvenciju stranke, koju i inače ima statutarnu obavezu organizirati, ali ona će vjerojatno biti održana prije sredine svibnja jer bi, da se održava nakon izbora, na njoj lako moglo biti otvoreno pitanje njegove smjene.

Facebook Komentari