Predsjednica RH pomilovala je Huanita Luksetića

Predsjednica RH pomilovala je Huanita Luksetića, saznajemo na Pantovčaku.

Predsjednica je izjavila za Hrvatski radio da je prijepodne potpisala pomilovanje Luksetića.

– Poslali smo svu dokumentaciju Ministarstvu pravosuđa koje treba izvijestiti gospodina Luksetića, odnosno njegovog pravnog zastupnika o tom pomilovanju. Moram vam reći da iskreno, kao čovjek, osjećam se jako dobro. Ovu ovlast predsjednice RH mogu iskoristiti u trenucima kada je u pitanju život nečiji i zdravstveno stanje, kazala je predsjednica RH.

Predsjednica je potkraj siječnja kazala da ne može automatski pomilovati g. Luksetića, već da on ili njegov pravni zastupnik moraju podnijeti molbu za pomilovanje preko Ministarstva pravosuđa, koje dostavlja izvješće Predsjednici Republike Hrvatske.

Drugostupanjski sud potvrdio je osuđujuću presudu Općinskog suda u Rijeci Huanitu Luksetiću na dvije godine zatvora za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje iako je Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja koje ublažava simptome njegove bolesti. Predmet je na drugom stupnju prebačen na Županijski sud u Osijeku gdje je donesena drugostupanjska potvrđujuća presuda.

Odluka Predsjednice Republike Hrvatske o pomilovanjima po molbama osuđenih osoba dostavit će se Ministarstvu pravosuđa. Temeljem Zakona o pomilovanju, Ministarstvo pravosuđa dužno je obavijestiti podnositelja molbe o Odluci Predsjednice Republike. Odluka Predsjednice Republike Hrvatske o pomilovanjima po molbama osuđenih osoba stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u „Narodnim novinama“.

Odvjetnik Huanita Luksetića Vladimir Gredelj rekao je da je Huanito zadovoljan, ali da je u posebnom stanju. ”Nije mu dobro, otkad se ne liječi stanje mu se pogoršalo, ali za to nitko neće odgovarati”, rekao je. Otkrio je da je Huanita sve ovo jako dotuklo jer nije očekivao da će biti osuđen. ”Svi trebaju biti tretirani tako da imaju pravo na život. Tužno je sve ovo”, zaključio je.

Prema Zakonu, Huanito Luksetić trebao bi se prijaviti u zatvor iz kojeg bi odmah bio pušten, ali on za to ne želi ni čuti. ”Ne pokazuje nikakvu volju da to učini, a i Predsjednica ne vidi problem u tome da on ne ode u zatvor”, rekao je Gredelj, prenosi dnevnik.hr.

Ministarstvo pravosuđa u srijedu je poslalo je u Ured predsjednice mišljenja o 71 zamolbi za pomilovanje. Među njima je i odluka za Huanita Luksetića. Sadržaj mišljenja – Ministarstvo ne otkriva.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila u siječnju da će pomilovati Huanita Luksetića, osuđenog na zatvorsku kaznu jer je uzgajao marihuanu.

Nakon te najave, podsjetimo, Ured predsjednice oglasio se priopćenjem: “U skladu sa Zakonom o pomilovanju (NN broj: 175/03) Predsjednica će pričekati izvješće Ministarstva pravosuđa i obrazloženi prijedlog ministra pravosuđa, što ne dovodi u pitanje odluku Predsjednice o pomilovanju Huanita Luksetića.”

Dodali su tada i kako ne znaju koliko će trajati procedura u Ministarstvu pravosuđa, ali vjeruju da neće dugo. “Kod nas će jako brzo, vjeruje isti dan, čim zaprimimo izvješće Ministarstva”, kazali su iz Ureda predsjednice krajem siječnja.

Predsjednica: Kad Huanito Luksetić podnese zahtjev, pomilovat ću ga!

Predsjednica: Kad Huanito Luksetić podnese zahtjev, pomilovat ću ga!

Share This Article