Netko će ih i platiti: Zrakoplovni mehaničari pobjegli u inozemstvo, prijeti li kolaps hrvatskoj floti kanadera

Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici suočen je s valom odlazaka mehaničara na bolje plaćena radna mjesta u inozemstvu. Zbog toga se pojavio veliki upitnik nad pripremom kanadera za protupožarnu sezonu.

Zrakoplovna baza Zemunik, iz koje kanaderi odlaze na godišnji pregledi i servis u Veliku Goricu, sada uvelike ovisi o tome hoće li se taj centar uspjeti “pokriti” novim zaposlenicima. Broj mehaničara koji su otišli nije javan. Neslužbeno se može doznati da ih je u godinu i pol dana otišlo dvadesetak.

Do protupožarne sezone ostala su tri mjeseca, a s načelnikom Stožera 93. Zrakoplovne baze HRZ-a Borisom Panićem, koji smatra kako odlazak tehničara neće utjecati na pripremu za protupožarnu sezonu, razgovarao je novinar Dnevnika Nove TV Šime Vičević. ”Za nas nema nikakve sumnje da će dinamika kojom se radovi odvijaju ići svojim tijekom. Za nas protupožarna sezona traje 365 dana u godini. Kao što smo bili svjedoci, gasili smo požare i zimi.

Uvijek imamo spremne snage za odgovor na sve izazove protupožarnih zadaća. Nema sumnje ni indikatora koji bi ukazivali na suprotno. Ja sam uvjeren da ćemo i u ovu godinu ući sa spremnošću koja se od nas traži”, kazao je Panić.

U tijeku su godišnji radovi koji su uobičajeni u ovo doba godine. Dakle, kada je operativno opterećenje na zrakoplovima najmanje mi ih šaljemo na godišnje radove koji su propisani od proizvođača. Riječ je o jednom partnerskom odnosu između nas iz ZTC-a i svi planovi se izrađuju na način da se osigura maksimalna raspoloživost u ljetnom periodu”, objašnjava Panić.

Za razliku od mehaničara, situacija s brojem pilota kanadera i air tractora zasada je zadovoljavajuća, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari