Debeljak se ne izjašnjava hoće li financijski pomoći, radnici čekaju plaće

Plan je jasan, ako ga ima tko provesti. Država može dati financijsku injekciju, ali samo ako pola iznosa od potrebnih 600 milijuna kuna, da i strateški partner Tomislav Debeljak koji se ne izjašnjava. Radnici 3. maja čekaju prije svega plaće. Zadnju su dobili u prosincu.

Dok se negdje gore, u ostakljenim uredima, natječu tko neće prvi otvoriti novčanik, onaj radnički doslovno je prazan. I pokazuju to opomene koje su dobili za neplaćenu struju.

“Mi smo i danas imali jedan kratki sastanak s našim direktorom i članovima uprave, mi i dalje nismo dobili odgovor na pitanje koje nam radnici stalno pitaju, a to je početak isplate plaća”, kaže Boris Bučanac, član Sindikalnog odbora 3.maja

Nema plaće, a možda je neki više nikad neće ni vidjeti. 26.veljače ročište je o pokretanju stečaja.

“Pet plaća nije isplaćeno, ukoliko uđemo u ožujak to je 6. – 7. plaća, na osnovu onoga što imamo od Ministarstva gospodarstva da je to do 6 mjeseci za izradu plana restrukturiranja. Trećemajci više nemaju strpljenja, riješite nas do 26 veljače”, poručuje Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora 3.maja.

Do ročišta ne mora ni doći ako, podsjetimo, vjerovnici račun odblokiraju ranije.

“Molim i sve vjerovnike koji su i dalje na računu da pristanu na neke takve sporazume koji će im u konačnici garantirati da će dobiti cjelokupni iznos svojih potraživanja”, kaže Dalibor Čupković, povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Bruxelles je jučer potvrdio da nema ništa protiv vladine privremene pomoći, ali ni nje nema bez strateškog partnera koji šuti. Ovdje se hvataju za Vladu:

“Molim vas lijepo, Ministarstvo finacija, Vlada RH, Uljanik d.d, odlučite se, ili Treći maj opstaje ili ne opstaje. Trećemajci više ne mogu čekati iza 26. veljače, ne žele više agoniju”, kaže Šoljić.

Sud naravno, može odgoditi početak stečaja, ako procjeni da će tvrtka ozdraviti. Dosdadašnja terapija, vidimo, nije dala rezultata, piše N1.

Share This Article