Sanader na sudu s prisilnim odvjetnikom, svjedočio Štern: Inom se upravljalo protivno zakonima i hrvatskim interesima

Na suđenju Ivi Sanaderu i odsutnom Zsoltu Hernadiju u slučaju INA-MOL svjedočio je Davor Štern, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine. Rekao je da se našom naftnom kompanijom upravljalo protivno zakonima i hrvatskim interesima, prenosi HRT.

– U korist MOL-ovih trgovina smanjivala se njezina prodaja u regiji, a za domaće tržište, INA nije smjela kupovati naftu direktno od proizvođača, već od MOL-a po višoj cijeni. Inom je upravljao mađarski predsjednik uprave preko izvršnih direktora, a hrvatski članovi Uprave bili su samo fikusi bez stvarnih ovlasti, istaknuo je Davor Štern. “U jednom, ja bih rekao žučnom razgovoru s tadašnjim predsjednikom Uprave Zsoltanom Aldotom – on mi je rekao, da što se njega tiče, hrvatski članovi uprave ni ne moraju dolaziti na posao, dodao je.

Odbijeni zahtjevi Sanaderove obrane

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je zahtjev za svojim izuzećem koji je podnijela obrana bivšeg premijera Ive Sanadera na suđenju u slučaju Ina-Mol u kojem je optužen i hrvatskom pravosuđu nedostupan direktor Mola Zsolt Hernadi. Predsjednica sudskog vijeća Maja Štampar Stipić odbila je i zahtjev novog Sanaderovog odvjetnika po službenoj dužnosti Nikole Dropca da se rasprava odgodi, a umjesto traženih tri mjeseca za upoznavanje sa slučajem određen mu je rok od mjesec dana. Sudsko vijeće zuzelo je stav da obrana svojim zahtjevima želi odugovlačiti suđenje.

U jednom je trenutku došlo do prepirke u sudnici.

Riječ je o slučaju u kojem je Sanader ranije zbog primanja mita od Hernadija bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Prošlo ročište

Pravu pravosudnu trakavicu u koju se pretvorilo suđenje Sanaderu za aferu INA-MOL sutkinja je na prošlom ročištu odlučila skratiti dodjeljivanjem branitelja mu po službenoj dužnosti. Taj potez izazvao je mnoge reakcije, a uoči njegova prvog pojavljivanja na sudu N1 ekskluzivno otkriva da se radi o Nikoli Drobcu koji otkriva prve poteze.

Sanaderovom odvjetničkom timu, u slučaju INA-MOL, pridružen je i treći odvjetnik.Tako je odlučila sutkinja, pa će po službenoj dužnosti u ponedjeljak na ročište doći i Nikola Drobec. No,vrijeme koje je dobio za pripremu – nije mu dovoljno, kaže. Zato će tražiti dodatno.

Uvid u spis kojim se Ivu Sanadera i Zolta Hernadija tereti za primanje i davanje mita za upravljačka prava INA-e , kaže, još nije ni izvršio.

To što je izabran odvjetnika po službenoj dužnosti, objasnila je i sutkinja kada je povukla ovaj neuobičajen potez, ne znači da njegov izabrani odvjetnički tim više ne radi.

Sanader je dodjeljivanje branitelja po službenoj dužnosti ocijenio kao grubo kršenje njegovih ustavnih prava i temeljnih sloboda.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović Sanadera brane godinama: Od kada su počeli njegovi pravni problemi. Na posljednjem ročištu nisu se pojavili zbog bolesti – i odluku sutkinje prozvali su pravnim nasiljem. Ipak – Jadranka Sloković vrlo vjerojatno će, kaže Drobec, doći na ročište na kojem se trebaju ispitati dva svjedoka.

“Ja sam odvjetnik po službenoj dužnosti i ja bih trebao sjediti na svim raspravama, moje je da se uklopim u dosadašnju obranu”, kaže Dobrec.

Sudska priča u slučaju INA-MOL traje od 2011. godine – od tada je predmet postao i pravomoćan, pa ga je srušio Ustavni sud. Ovo ponovljeno suđenje traje od listopada lani i sutkinja je – nakon nekoliko odgoda zbog bolesti – sve odlučila ubrzati.

Zastara za Sanadera, prema tumačenju sudskog vijeća nastupa 2029., a za Hernadija 2021.

Facebook Komentari