Radin o fašizmu sunarodnjaka: Tajani se nije ispričao, to je bilo samo objašnjenje

Potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kaže da je iznenađen istupom predsjednika Europskog parlamenta o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”. Nije zadovoljan njegovim jučerašnjim osvrtom na tu temu u EP-u.

Radin smatra kako je izjava Antonia Tajanija anakrona i izvan vremena i podsjeća na retoriku kasnih 40-ih godina. “Kasnije je tu retoriku imala samo ekstremna desnica, a Tajani je uvijek bio umjeren političar, zato me iznenadio njegov govor.”

“Isprike nije bilo, bilo je objašnjenje. To objašnjenje može nekoga zadovoljiti, nekoga ne. To mene ne zadovoljava. Ja mislim da i mi koji smo ostali označavamo talijansku kulturu u Rijeci, Istri… Očekivali smo da se osvrne na europske vrijednosti”, komentirao je jučerašnji istup Antonia Tajanija na plenarnoj sjednici EP-a.

Podsjetio je da je bio na središnjem Sjećanju na egzodus u Rimu u subotu i da je ondje državni vrh imao izvanredne govore.

Kaže da su novinari pitali i potpredsjednika Mattea Salvinija, poznatog po oštroj retorici, trebaju li se Hrvatska i Slovenija ispričati, a on je odgovorio da nema govora, kako oni tamo samo imaju prijatelje i da treba gledati u budućnost.

Radin je zaključio kako Tajani u svom govoru sigurno nije imao na umu Talijane koji su ostali u Hrvatskoj.

Jakovčić kaže da Tajani nije fašist, ali ne može ostati na izjavi premijera Andreja Plenkovića, to je premalo

Ideja o fašističkoj Velikoj Italiji, naravno, još uvijek je živa: Bilo bi logično da zastupnici HDZ-a pokrenu inicijativu za njegov opoziv

Facebook Komentari