Pejčinović Burić: Ništa od prosvjedne note zbog Tajanijevog fašizma

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić reagirala je na izjavu šefa Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koji je u Basovizzi Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima.

Ministrica kaže da su najviši hrvatski dužnosnici već jasno osudili Tajanijevu izjavu, pa i ona te da osudili revizionizam, a nakon čega se predsjednik Europskog parlamenta u više navrata ispričao.

S obzirom na njegovu poziciju i funkciju koju obnaša, ministrica kaže da Hrvatska neće uručiti Italiji prosvjedu notu niti će biti razgovora s talijanskim veleposlnikom u Zagrebu.

“Mislim da u ovom slučaju to ne bi bila uobičajna diplomatska praksa, on je tamo bio kao šef Europskog parlamenta, mi ne možemo talijanskoj strani slati note. Jučer je i premijer osudio taj govor koji nije primjeren i osobno je zvao Tajanija”, kazala je Pejčinović Burić ističući da je to bila primjerena reakcija.
“Nota se nema kome slati, on nije izabrani dužnosnik Italije, on je predsjednik EK. Nema sljedećeg koraka koji se može u tom diplomatskom smislu može napraviti”, kaže ministrica.
Komentirala je pisma Grabar Kitarović koja je pisala Tajaniju i predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli.

S obzirom na ovlasti predsjednice, pojašnjava, ona takvo nešto može učiniti, prenosi N1.

“Sasvim je u redu da to predsjednica učini, to je legitiman način da se izrazi dodatna zabrinutost”, kazala ministrica Pejčinović Burić.

Bernardić: Tajani je rasist, a Plenković, Culej i slični se moraju izjasniti o antifašizmu

Predsjednica RH nema baš razumijevanja za talijanske fašističke eskapade, kao Plenković, pisala Tajaniju i predsjedniku Mattarelli: Zgrožena sam…

Share This Article