Beljak: To me sve skupa podsjeća na diplomatsku situaciju ’41. Gospodin Plenković očito ima ima osobni plan “B”

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u N1 Newsroomu komentirao je reakciju premijera Andreja Plenkovića na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji”.

Beljak je najavio da će HSS zbog izjave Tajanija preispitati svoje članstvo u Europskoj pučkoj stranci.

“To će biti jedna od prvih točaka na sljedećoj sjednici Glavnog odbora i Predsjedništva stranke. Mnogi članovi su zvali i pitali što još radimo s ovima. Nadovezao bih se na HDZ i Plenkovića koji često kažu da je HSS njihova sestrinska stranka. To je relikt tužne prošlosti HSS-a, mi njima ne možemo biti brat ili sestra, njihove braća i sestre su ovakvi fašisti. To je fašistička izjava i podsjeća me na to poltronstvo naših vodećih elita, jako me podsjeća na hrvatske fašiste, na Pavelića. I ove mlake izjave Plenkovića jako podsjećaju na situaciju koju smo imali ’41.”, rekao je Beljak.

Premijer Plenković kaže da ne želi opravdavati Tajanija, ali iz HDZ-a dolaze izjave da je ona jedan ozbiljan europski političar.

“Naravno, to me sve skupa podsjeća na diplomatsku situaciju ’41. Gospodin Plenković očito ima ima osobni plan “B” za što mu treba diplomatska potpora Europe, vjerojatno i Tajanija. Takva izjava je nešto zbog čega se prekidaju diplomatski odnosi, pogledajte kako su reagirali Slovenci, dvostruko su manji, a dvostruko hrabriji”, rekao je Beljak.

Tajani daje brojna objašnjenja, ali ne i ispriku ne, povlačenje izjave.

“Ja ću sad reći živio hrvatski Trst pa da vidimo kako će reagirati. Evo, živio hrvatski Trst! Iako Trst nikad nije bio hrvatski. Te izjave su smiješne. Povijesni revizionizam je nešto čime Europu guraju unatrag. To su europski pučani, to je Orban, to je Vučić… Tu je cijeli nzi ljudi koji mirišu na fašizam. Mi u HSS-u jako dobro to prepoznajemo i nama tu nije mjesto”, kazao je Beljak

Podsjetimo, Tajani je u Bazovici bio na komemoraciji za talijanske žrtve na kojoj je govor završio riječima: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli talijanski ezuli”.

Pejčinović Burić: Ništa od prosvjedne note zbog Tajanijevog fašizma

Tajani: Ne znam zašto bi hrvatski europarlamentarci reagirali; Evo što sam rekao Plenkoviću

Jakovčić kaže da Tajani nije fašist, ali ne može ostati na izjavi premijera Andreja Plenkovića, to je premalo

Facebook Komentari