Kakav obrat, Pupovac, dušebrižnici, policija – ko sa decom spava popišan se budi: Slučaj žigosanja iz Zadra je sasvim nešto drugo

Djevojka (15) koju je u srijedu njezin kolega u prvom razredu zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole „žigosao“ vrućim upaljačem i napravio na ramenu znak slova ‘U’, na svojem Facebook profilu, na naslovnoj fotografiji, ponosno pozira u majci s ustaškim znakovljem,piše Zadarski.hr.

Malo po malo, došlo se i do druge strane priče koja je zgrozila Hrvatsku, a to je da je djevojka, s velikom vjerojatnošću, sama dopustila ili zatražila od razrednog kolege da joj na ramenu napravi slovo ‘U’. Govorimo, dakako, o velikoj vjerojatnosti, nastaloj na temelju brojnih razgovora s njenim školskim kolegama, piše Zadarski.hr.

Jedna njezina poznanica kazala je Zadarskom.hr sljedeće: „Pošto živim na Boriku i često prolazim pokraj škole i pijem kavu u Terre viđam tako i ***** koja često dolazi u ustaškim majicama ide u Admirala… Dječak joj slovo ‘U’ nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula… pa tamo je bilo 20 učenika…“

Nedugo nakon što smo u petak ujutro na Facebook profilu otkrili kako se fotografirala u majci s ustaškim znakovljem, te o tome htjeli razgovarati s njezinim ocem, Albancem Ademom Shalom, ta profilna fotografija je ‘nestala’ i zamijenjena je njezinom slikom sa cvjetićima u kosi, piše Zadarski.hr.

Istodobno, u petak ujutro je zadarska policija protiv učenika koji je djevojku „žigosao“ i potom joj rekao da se sada može hvaliti da je ustaša, podignula kaznenu prijavu zbog tjelesne ozljede, no sa kvalificiranim, težim oblikom – tjelesnom ozljedom iz mržnje.

Otac djevojke, kojega je Zadarski.hr u petak ujutro nazvao za objašnjenja, kazao je da ne može razgovarati.

– Ne mogu sada razgovarati jer sam sa mojim djetetom došao u policiju. Napadnuta je opet, prijetili su joj – rekao je uzbuđenim glasom Shala, dodajući da je bilo više oblika prijetnji, te da su njegovoj kćerki u pomoć priskočila dvojica učenika.

– Onaj koji je prijetio je rekao da će je pronaći u kvartu, a i ja osobno dobivam prijetnje – rekao je Shala.

Ravnatelj škole Jozo Dragić, na insistiranje Zadarskog.hr da objasni zašto odmah u srijedu nije policiji prijavio događaj, objašnjavao je da su djeca poslana sa sata tjelesnog k njemu u ured, jer je profesorica primijetila slovo ‘U’ na ruci djevojke, te da su ga preklinjali da ništa ne poduzme, da su oni prijatelji.

– Eno ih i danas, sjede zajedno u razredu, nasmijani, vedri. Danas sam nekoliko puta bio u tom razredu, više puta pitao djevojku kako je, da li se boji, kazala je da je odlično i da nema nikakav strah – rekao je Dragić u petak u jutarnjim satima. Međutim, samo nekoliko sati kasnije ravnatelj je, čini se, shvatio da je događaj ipak morao prijaviti. Do tog preokreta je očigledno došlo nakon što je djevojka na velikom odmoru dobila prijetnje.

– Snosim tu krivicu, ako je to tako, da sam trebao odmah prijaviti, ali ja sam stvarno sve učinio po Protokolu o nenasilju u školi. Ja nisam ni izjavio da je to bezazlena dječja igra, to su sama djeca meni izjavila, tim riječima, neposredno nakon događaja i molili me da ne zovem ni liječnika ni policiju – kazao je Dragić.

Očekujete li sankcije?

– Izgleda da očekujem, na žalost – odgovorio je ravnatelj Jozo Dragić.

Da li biste sada postupili drugačije?

– Vjerojatno bih, ne bih poštivao volju djece. Ujedno, dok traje proces, iz škole više nećemo davati izjave. Stručne službe surađuju s policijom i drugim nadležnim službama – rekao je ravnatelj Dragić.

U zadarskoj policiji u petak su potvrdili da su dobili dojavu o prijetnjama djevojci. Na razgovoru u policiji bili su djevojka i njezini roditelji, te druge osobe koje bi mogle imati saznanja o ovom događaju, kazala je Sonja Šimurina iz PU zadarske.

Neslužbeno doznaje Zadarski.hr da policija istražuje i Facebook profil djevojke, zbog njezine fotografije na kojoj nosi majicu s ustaškim znakovljem.

Pupovac o žigosanju u zadarskoj školi: Tim činom prekršene ustavne odredbe o ravnopravnosti i ostvarivanja nacionalne pripadnosti

Slučaj žigosanje: Roditelj i učenica tvrde jedno, ravnatelj škole drugo, policija treće….

Facebook Komentari