Svaki drugi lijek kupljen preko interneta krivotvorina: Svaki lijek i recept će se provjeravati

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki drug lijek kupljen preko interneta krivotvoren je. Od korištenja takvih lijekova godišnje umre i do milijun ljudi. U Europi ali i u Hrvatskoj ove godine uvedena je serijalizacija lijekova, sustav označavanja svakog pakiranja lijeka kako bi se spriječilo korištenje i ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac, piše HRT.

O serijalizaciji lijekova u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su izvršna direktorica HOPAL-a Morana Dostal, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo i voditeljica Službe farmaceutske inspekcije Ministarstva zdravstva Gordana Gregorović.

Morana Dostal naglasila je kako je serijalzacija veliki projekt kojemu je cilj spriječiti ulazak krivotvorenih lijekova u legalnu opskrbu. Svaka kutijica lijeka koji se izdaje na recept od sutra će morati imati jedinstveni broj i lijek će se provjeravati, dodala je. U samu implementaciju informatičkog sustava uloženo je 9,5 milijuna kuna, isključivo od strane farmaceutske industrije.

– Za nadzor procesa serijalizacije zaduženo je Ministarstvo zdravstva. U razvijenim zemljama najviše se krivotvore lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, pretilosti, depresije i kortikosteroidi. U zemljama u razvoju to su lijekovi zaliječenje ozbiljnih bolesti – antibiotici, onkološki lijekovi i analgetici, kazala je Gordana Gregorović. Naglasila je kako se mora više poraditi na obrazovanju građana kako bi kupovali lijekove na ovlaštenim prodajnim mjestima, a ne preko interneta.

– Ne očekujemo probleme u izdavanju lijekova, kazala je Ana Soldo. Očekuje da će cijeli proces trajati dvije godine, do kada bi svi lijekovi sa skladišta, koji nemaju 2D kod – trebali biti potrošeni. Dodala kako se podaci prikupljeni serijalizacijom mogu koristiti u farmakoepidemiologiju kako bi se iskoristili za izradu preventivnih mjera koje bi dovele do znatnih ušteda u zdravstvu.

Share This Article