Ravnatelj zadarske škole o žigosanju učenika: Slovo U? ma kakvi

Ravnatelj zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić komentirao je događaj u toj školi u kojoj je jučer jedan učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom žigosao slovo “U” na ruku školske kolegice.

Napomenimo kako je zadarska policija jutros rekla da škola nije prijavila slučaj već su za njega doznali iz medija.

S ravnateljem je razgovarao reporter N1..

“Strašno mi je žao što se ovo dogodilo u jednoj od najboljih škola. Jedna smo od boljih škola u svim mogućim natjecajima, nekoliko puta bili smo prvaci Hrvatske u košarci, imamo atletičare koji su prvaci Hrvatske, imamo stalne akcije gdje pomažemo slabijima, ali eto… U zadnjih godina kad su se počeli direktno upisivati učenici s raznim teškoćama, imamo dosta učenika s posebnim programima, uvjetima i eto, takvi mali incidenti se događaju”, rekao je Dragić.

Na potpitanje reportera N1 da pojasni na što misli kad to govori, Dragić kaže:

“Upisuju se direktno učenici koji nemaju nikakve uvjete za strukovne škole. Imamo čak 31 takvog”, dodao je.

Za jučerašnji događaj kaže da “nije inkriminirajuće djelo, to su mediji napravili senzaciju”.

“Nije to neko posebno teško djelo. Upisuje se pet, šest učenika po individualiziranom i posebnom programom. To su učenici s poteškoćama u razvoju, ali ne možemo za učenike reći da su krivi. Jučer mi je došla jedna skupina učenika, rekli su da su imali incident. Pozvao sam cijeli razred i počinitelj djela je došao s njima. Ispričali su se, rukovali, pozdravili i rekli da je to bila samo dječja igra. Počinitelj je to učinio sa zagrijanim upaljačem, ne daj bože nečim baš za žigosanje… Obični zagrijani upaljač je naslonio jednoj učenici na rame i jednom učeniku na vrat. Ja sam njemu odmah pojasnio da će biti sankcioniran po pravilniku, oni su inzistirali da im ne treba liječnička niti ne daj bože policija, nego su se vratili u razred”, priča ravnatelj.

Dragić tvrdi da nije riječ o slovu “U”, iako se time navodno hvalio i sam učenik: “Moram reći da to nije slovo “U”, nije on to rekao.To je bila obična dječja igra, to je bilo samo prislanjanje vrućeg upaljača”.

U školi se trenutno nalazi inspekcija Ministarstva obrazovanja.

“Dolaze i na najmanju dojavu, to im je posao. I mi i inspekcija smo tu zbog učenika”, rekao je Dragić.

Učenici su danas, kaže Dragić, “zajedno na nastavi i ponašaju se odlično”.

Nastavnica je u tom trenu bila u razredu, a Dragić je od nje tražio službene izvješće

Na pitanje je li ona gledala kako dječak to radio, Dragić kaže: ‘ne znam, valjda’, a na pitanje hoće li nastavnica snositi odgovornosti, kaže “trebala bi”.

Svoju odgovornost ne vidi, pa ni ‘zapovjednu’.

“Nismo mi ravnatelji zapovjednici, ne znam što sam ja tu kriv. Imao sam već dva sata danas u tom razredu”, rekao je Dragić.

Zadarska policija o žigosanju učenika žarenim predmetom u obliku slova “U”

Share This Article