Što nas nakon jake južine čeka ovoga tjedna

U novome će tjednu vrijeme za mnoge biti znatno povoljnije nego tijekom vikenda, osobito za one koji teško podnose južinu, iznadprosječnu toplinu i obilnu kišu, gdjekad čak i rekordnu. No, to ipak ne znači da neki neće imati druge nevolje prouzročene vremenom – i to već u ponedjeljak! Jaka i olujna bura onemogućavat će normalno prometovanje osobito podno Velebita, gdje će imati i orkanske udare. Vodostaj mnogih rijeka početkom će tjedna još malo porasti – srećom, većinom manje nego tijekom vikenda, a valja računati i na mjestimičan povremeni snijeg u malim količinama u gorju, te na nove noćne i jutarnje “minuse”, najprije u gorju, od utorka i u mnogim nizinama. Mjestimični pak svjetlosni i zvučni efekti početkom tjedna neće biti od munja i gromova, kao tijekom vikenda, nego jedino zbog dočeka kineske Nove godine.

Osim subotnje ponegdje rekordno visoke temperature na drugi dan veljače, za mnoge je vjerojatno još važnije spomenuti kako je mjesec tek počeo, a na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Rijeci količina oborine do 3. veljače u 19 sati već je oko prosječne ukupne količine za cijelu veljaču. Štoviše, u Pazinu i pulskoj zračnoj luci i veća od prosjeka, pri čemu su u nedjelju ujutro izmjereni i novi rekordi u dnevnoj količini oborine za veljaču – u Pazinu je to sada 97,2 litara po četvornome metru, a na zračnoj luci Pula čak 106,9 litara! Osim u Istri, obilna je kiša pala i u Gorskome kotaru – u Delnicama do nedjelje u 7 sati 147 litara, Begovom razdolju 189 litara, a u Crnom Lugu čak 201 litra!

I zbog kiše, a i zbog činjenice da se od petka ujutro do nedjelje ujutro u Hrvatskoj otopilo čak oko 40 cm snijega, pa ga od meteoroloških postaja DHMZ-a u nedjelju navečer ima samo na Zavižanu, kao i zbog topljenja snijega u Bosni i Hercegovini te često obilnije kiše u Sloveniji – ne treba čuditi nagli porast vodostaja…

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi – prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.

Ponedjeljak – hladnije, još ponegdje oborine, bura

Dunja Plačko-Vršnak: “U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjerenog sjevernog vjetra. Prevladavat će oblačno, a još samo ujutro mjestimice može biti slabih oborina, uglavnom susnježice ili kiše. Temperatura zraka između 1 i 6 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno uz kraća sunčana razdoblja i uglavnom bez oborina. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura od 1 do 3 °C, a najviša dnevna od 4 do 6 °C.

U gorju pretežno oblačno, a uglavnom ujutro mogući su slaba susnježica i snijeg. Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano i vjetrovito uz umjerenu i jaku buru, podno Velebita na udare i olujnu, ponegdje i s orkanskim udarima, te valovito more. Temperatura u gorju od -1 do 3 °C. Na Jadranu ujutro između 5 i 8 °C, u unutrašnjosti Istra oko 2 °C, a najviša dnevna od 7 do 11 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno. Povremeno može biti slabe kiše, pa i ponekog pljuska. Zapuhat će umjerena i jaka bura, u sjevernoj Dalmaciji na udare i olujna bura. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od 4 do 9 °C, a uz more 8 do 13 °C.

Na jugu Hrvatske također povremeno može biti slabe kiše i lokalnih pljuskova. U noći i ujutro još će puhati umjereno jugo, a zatim će zapuhati bura. Jutarnja temperatura od 6 do 11 °C, a poslijepodnevna između 10 i 14 °C.”

Od utorka – većinom suho, na Jadranu uz buru

“Sljedećih dana u unutrašnosti hladnije, osobito ujutro, kada će ponovno biti “minusa” te uglavnom bez oborina. U početku pretežno oblačno, a zatim sunčanije i danju toplije, pri čemu ujutro ponegdje može biti magle.

Na Jadranu barem djelomice sunčano, samo rijetko uz mogućnost kratkotrajne kiše, uglavnom u Dalmaciji. Puhat će umjerena, na sjevernom dijelu i jaka bura, koja će u četvrtak oslabjeti.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Facebook Komentari