Odobrio HDZ, iskoristio SDP: Zašto je porez na apartmane u siromašnom Kalniku veći nego u bogatoj Opatiji

Nakon zakonodavnih promjena koje su na lokalnu razinu spustile odluku o visini paušalnog poreza za privatne iznajmljivače turističkih postelja, u Kalniku kod Križevaca bit će se skuplje baviti tom djelatnošću nego, primjerice, u Opatiji, piše podravski.hr.

O čemu se radi? Dosad je paušalni porez za iznajmljivače do 20 postelja određivala država, a maksimalni iznos bio je 300 kuna po postelji godišnje. Postojala su četiri turistička razreda te je paušal po postelji godišnje za najniži razred bio 150 kuna.

Od Nove godine odluku o paušalu donose gradovi i općine, a to moraju učiniti do konca siječnja. Raspon u kojemu mogu razrezati porez sada je veći i iznosi od 150 do 1500 kuna po turističkoj postelji godišnje. U slučaju da lokalna jedinica iz nekog razloga propusti donijeti odluku o paušalnom porezu, tada bi on automatski iznosio 750 kuna po postelji godišnje.

Općina Kalnik među prvima je potkraj prošle godine „razrezala“ paušalni porez za iznajmljivače na 500 kuna. Dosad je porez iznosio 225 kuna s obzirom na to da je Kalnik bio razvrstan u turistički razred C, što znači da se plaćalo 75 posto od maksimalnih 300 kuna paušala.

Za usporedbu, gradske vlasti u Đurđevcu donijele su odluku o paušalnom porezu za iznajmljivače od minimalnih 150 kuna po postelji, a isto toliko bi ovaj tjedan trebala izglasati koprivničko i križevačko gradsko vijeće. Toliko je i u Varaždinskim Toplicama, a preporuku da paušal bude 150 kuna svojim općinama i gradovima dala je Krapinsko-zagorska županija.

A kako stoje stvari na turistički kudikamo razvijenijem Jadranu? Čelnici lokalnih jedinica s područja opatijske rivijere, primjerice, dogovorili su se da će maksimalni iznos paušala biti 345 kuna, i to za mjesta dosad razvrstana u najviši turistički razred A, poput Opatije. U ništa manje turističkom Poreču novi paušal iznosi 300 kuna, a takav su izglasali u pulski čelnici. Drugim riječima, porez za iznajmljivače turističkih kreveta u Kalniku bit će viši od onoga na Jadranu.

– Općina puno ulaže u turističku infrastrukturu i red je da privatni iznajmljivači u tome sudjeluju. U turističku infrastrukturu ulažemo sedam milijuna kuna, u komunalnu infrastrukturu još sedam milijuna kuna, a u društvenu infrastrukturu dva milijuna kuna – objašnjava razloge povećanja paušala načelnik Kalnika Mladen Kešer, inače čelnik županijskog SDP-a, za podravski.hr.

No, u cijeloj priči postoji zanimljiva „kvaka“. U Kalniku postoji samo jedna osoba na koju se odnosi novi, povećani iznos iznajmljivačkog poreza. To je Olinka Gjigaš, šefica križevačke turističke zajednice, vlasnica jedinih kalničkih apartmana. Ona će za svojih šest turističkih postelja sada plaćati 3000 kuna godišnje mjesto dosadašnjih 1350.

Turističke sobe postoje još jedino u planinarskome domu podno staroga grada, no njih u najmu ima poduzeće te one ne potpadaju pod novi način obračuna paušalnog poreza.

Zanimljivo je to što Kešer i Olinka Gjigaš već godinama imaju neraščišćenih računa. Među ostalim, šefica križevačkog TZ-a općinu je u više navrata prijavljivala inspekcijama zbog nezakonita deponiranja smeća, a već je nekoliko godina na sudu s načelnikom Kešerom, kojeg je tužila za klevetu. Jesu li ti neraščišćeni računi imali utjecaja na općinsku odluku o više nego dvostrukom povećanju paušala za iznajmljivače turističkih postelja, odnosno za Olinku Gjigaš?

– Ne želim to komentirati – bilo je jedino što je ona željela reći.

Kešer, pak, tvrdi kako nema govora da bi poskupljenje paušala bila njegova osveta Olinki Gjigaš.

– Napravio sam asfalt do njezinih apartmana, a to je stajalo više od 50.000 kuna. Zar bih to učinio da imam bilo kakav animozitet ili mržnju prema njoj – komentirao je načelnik Kalnika.

Kako bilo, svi koji su možda namjeravali krenuti u iznajmljivački posao u Kalniku sada će u poslovne kalkulacije morati uračunati i drastično veći paušal nego prije, piše podravski.hr.

Share This Article