Analiza: Kako bi nesposobna tzv. desnica Plenkovićevom HDZ-u mogla donijeti uvjerljivu pobjedu na EU izborima

Ilustracija

Piše: Ante Rašić

Bez obzira na to što su izbori za EU parlament, u bitnome za Hrvatsku, samo omogućavanje pojedincima za dobru zaradu i uhljebljivanje djece istaknutih članova stranke, oni u stvarnosti imaju minorne rezultate jer su tamo jedino nešto konkretno napravili oporbeni zastupnici, Biljana Borzan i Ruža Tomašić. Ni sadašnji premijer za svog mandata i tadašnji njegov prijatelj ne mogu se pohvaliti nekim velikim rezultatima, osim ako se u to ne računaju „prijateljska” tapšanja Jeana Clauda Junckera, zvanog Schnaps.

U Hrvatskoj će ti izbori biti generalna proba za parlamentarne, bili oni očekivano redovni ili izgledno izvanredni. Po sadašnjim projekcijama, pogotovo onim kad se uzmu prosječne vrijednosti po ispitivanju javnog mnijenja za čitavu godinu i pogotovo zadnja tri mjeseca, ispada da je HDZ veliki favorit i da će jednostavno pomesti sve ostale. No, je li to baš tako?

Sva agencijska ispitivanja u Hrvatskoj apsolutno su manipulativna i nisu vjerodostojna. Metoda uopće nije bitna, bitan je uzorak kojim se manipulira na vrlo jednostavan, godinama – ne samo u Hrvatskoj – provjeren način. Godinama se ispitivanje radi po formuli 5000 stalnih koji se rotiraju i od kojih se 30 do 50 % istih zove svaki mjesec.

Kod svake od agencija stopa napuštanja je iznad 50 %, što svako ispitivanje svrstava u kategoriju – neupotrebljivo. Možda je bitno naglasiti da je takav isti sistem manipulacije korišten i na predsjedničkim izborima u SAD.

Ovih dana, pojavila se zanimljiva anketa, naručila ju je Amsterdamska koalicija, a po kojoj su oni druga opcija po snazi i to s petnaestak posto potpore anketiranih.

Zanimljivo je da ista agencija, koja je radila tu naručenu anketu, u svom redovnom ispitivanju pod nazivom Cro barometar svim članovima Amsterdamske koalicije zbirno ne predviđa podršku od malo više od 5 %.

HDZ po svim anketama ima prosječnu vrijednost od 26-27 %, a po ovoj tek 20.

Kvazi desnica ili pojednostavljeno, skup rogova u vreći, predvođena NHR-om po naručenoj anketi ima skoro 10 %, dok po srednjoj vrijednosti, računajući svu desnicu kao cjelinu, nemaju ni 5 %.

Očito je da kreće utrka u lažnim i manipulativnim anketama, koja zapravo svakom pravi štetu i ne odražava pravo stanje na terenu. Ankete koje se provode u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici, na uzorcima manjim i od 1000, nisu ništa nego bacanje novaca i lažnog pumpanje mišića.

Ni jedna agencija ne radi odnos ruralno i urbano u odnosu 40-60, na ispitivanju pred zadnje izbore to su i sami priznali, niti uzimaju obzir da u pravilu najmanje glasača izlazi u urbanim, a najviše u ruralnim sredinama. Kod izbora, čija izlaznost nije veća od 25 %, to izravno utječe na rezultate izbora. Samim tim utječu i na kampanju stranaka i njihovo terensko mobiliziranje birača.

Na izborima za EP očekuje se izlaznost od 900 000 do 1.000.000 birača, što u konačnici znači da će se ulazni prag dići na minimalno 70 000 glasova i da će relativni pobjednik izbora, zahvaljujući D’Hondtu, pokupiti vrhnje, ali i nekim strankama omogućiti da granične mandate pretvore u dobitne.

Tako se može dogoditi da svi oni politički avanturisti, ili rogovi u vreći kao desnica, jednostavno poklone HDZ-u dva, a SDP -u i ŽZ-u po jedan mandat.

Tako na izborima možemo imati stvarni rezultat potpuno drugačiji od stanja predočenog anketama.

Za početak pogledajmo rezultate izbora za EP 2014. godine, one prije D’Hondta i rezultate nakon D’Hondta. I ovdje se vidi broj “rasutih” glasova i broj glasova nakon obračuna D’Hondtu.

Tako imamo da u EP nije ušao Savez za Hrvatsku s osvojenih 6,88 % ili više od 63 000 glasova, a tadašnja Domoljubna koalicija je zahvaljujući D’Hondtu dobila još jedan mandat za cca 200 glasova.

U trenutku izbora za EP 2014 godine HDZ je imao daleko veću podršku nego sada, ali i veliku koaliciju nekih desnih i domoljubnih opcija, te je napravljena apsolutna mobilizacija biračkog tijela. I SDP je išao sa širokom koalicijom, imao je daleko veću podršku biračkog tijela i ono možda najvažnije – na političkoj karti birača nisu postojali Most i Živi zid.

Uvidom u prosječne vrijednosti trenutnih preferencija birača triju agencija koje rade ispitivanja na mjesečnoj razini dobit ćemo podatke da u EP ulaze samo HDZ, SDP, Živi Zid, Most, Neovisni za Hrvatsku (u eventualnoj koaliciji s desnim opcijama) i Amsterdamska koalicija.

Zahvaljujući velikom broju političkih avanturista i političara kojima je politička naobrazba nije jača strana i koji smatraju da su oni sami sebi dovoljni, precjenjujući svoje mogućnosti i preferenciju biračkog tijela, ovi izbori mogli bi postati Božji dar za HDZ. Zahvaljujući okretnom D’Hondtu, HDZ ima priliku s najlošijim rejtingom osvojiti najveći broj mandata u EP.

Na ovoj tablici imamo prosječne vrijednosti stranaka kroz 12 mjeseci triju agencija koje rade ispitivanja.

Ako uzmemo u obzir da se biračko tijelo u Hrvatskoj smanjilo za oko 300 000 birača i da na izbore ove vrste inače izlazi manje birača, za očekivati je da će na izbore za EP izići oko 900 000 birača.

Zabrinjava veliki broj onih koji se odlučuju za opcije bez realnih šansi za prelazak izbornog praga i onih koji iskazuju neodlučnost kome dati svoj glas.

Ova tablica, predstavlja samo orijentir i broj onih koji će osvojiti mandate ili su izrazito blizu osvajanja mandata. Raditi analizu na osnovu prosječnih godišnjih vrijednosti prikazanih na malom uzorku, jer uzorak do 1000 ispitanika ne predstavlja relevantan uzorak, zapravo znači uračunati kliznu vrijednost statističke pogreške, a to može biti i kao plus minus 7%, a ne 3,5 %. Neosporno je da tu može rasti broja glasova, ali ne da se mijenja ukupna raspodjela mandata, iako neki mogu i otpasti, a jedini koji ima šanse skočiti za eventualni mandat je SDP.

Pitanje je kako su rađene ankete, koja područja su obuhvaćena i kako su obrađena ruralna područja jer upravo je u tim područjima najveći odljev birača, pogotovo HDZ-a jer je to tradicionalno njihovo biračko tijelo i ti birači su poznati po discipliniranom izlasku bez obzira na vrstu izbora.

Posebno zanimljive će biti korelacije između SDP-a i Amsterdamske koalicije u sredinama osim Istre i Primorja, gdje se glasovi za IDS broje u desecima. Tu se nameću dva pitanja, jedno kako će proći GLAS i Anka Mrak Taritaš u Zagrebu bez podrške velikog dijela njene bivše stranke i koliko će nju podržati birači SDP-a jer je ona sada u suprotnom taboru u odnosu na lokalne izbore.

Tu ne treba zaboraviti ni previranja u HSS-u gdje smo na primjeru izbora za gradske četvrti i MO u Osijeku vidjeli da članstvo i simpatizeri bojkotiraju koaliciju s GLAS-om i IDS-om. Mogućnost tog bojkota raste od poteza Virovitica – Novska pa do istoka Hrvatske.

HDZ je u konstanti i njegov rezultat ovisi samo o odazivu birača iz ruralnih sredina i posebno o masi rasutih glasova, koji će mu udvostručiti broj mandata. U konstanti su Živi zid i Most, a Neovisni za Hrvatsku bez udruženih snaga s desnicom, čega su oni svjesni i za to imaju primjer sa zadnjih izbora, osvojit će mandat isključivo ako idu zajedno, u suprotnom će počastiti HDZ.

Ovako bi trebala izgledati raspodjela u postocima nakon obračuna D’Hondta.

Po ovoj tablici jedina koja visi je Amsterdamska koalicija i njenim ispadanjem HDZ bi učvrstio 6. mandat, a SDP dobio treći. Naravno da su ovo tek projekcije, rađene na temelju prilično malih podataka i podložne su promjenama. U kalkulacijama nisu korištene naručene stranačke ankete niti ankete i projekcije agencija za izbore jer nisu realne i potkrijepljene pratećom analitikom.

*Napomena: Autor je na zadnjim parlamentarnim izborima imao točnost rezultata analize od 95 i jedini izračunao na osnovu prikazanih agencijskih podataka točan broj osvojenih mandata većine političkih opcija, a HDZ u mandat.

Share This Article