Bozanić: Ističemo istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora

U povodu Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta ispred zagrebačke katedrale održao se molitveno-komemorativni susret u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije i Židovskog informativno-obrazovnog centra Hatikva. Na susretu su molitvom sudjelovali nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i rabini.

– Spomen i u židovstvu i u kršćanstvu na živ način povezuje prošlost i sadašnjost, jer, dok se spominjemo žrtava neljudskoga postupanja i pokušaja da se uništi židovski narod, susrećemo se s tajnom zla, ali ga ne gledamo samo u okvirima prošlosti nego smo ga svjesni i u sadašnjosti, istaknuo je u kardinal Josip Bozanić.

– Ideologija rasizma, usmjerena protiv Boga i čovjeka, nastala je na neistini o čovjeku i o židovskom narodu, širila se mržnjom, do neizrecive mjere patnje, koju ni riječi ni slike ne mogu izraziti, dodaje Bozanić.

Bozanić se prisjetio i stradanja židovske zajednice u Hrvatskoj.

– Trebamo dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi.

– U odmaku od sedamdeset i četiri godine od završetka Drugoga svjetskog rata spominjemo se i velikoga stradanja hrvatske židovske zajednice, a posebno zagrebačkih Židova, duboko utkanih u život i kulturu našega grada, kojih je – kako govore podaci – od 11.000 preživjelo manje od 2000.

Dodaje da je potpuno neprihvatljivo dopustiti da se danas ponovno budi bilo koji oblik antisemitizma. Kaže da takvih ideologija niti danas ne nedostaje.

– One se razvijaju na neistinama s razornim plodovima sukoba, nesnošljivosti i mržnje, s posljedicama trpljenja ne samo pojedinaca, određenih skupina nego i cijelih naroda.

Facebook Komentari