Hrvatska ima problema s majstorima, pobjegli iz nekog razloga….

Na tržištu rada nedostaje obrtničkih zanimanja. Čini se da mladi ne žele raditi takve poslove, barem ne u Hrvatskoj.

Tržište rada vapi za zidarima, vodoinstalaterima, tesarima, ali i svi ostalim obrtničkim zanimanjima bilo da je riječ o proizvodnim ili uslužnim djelatnostima. Radnika je sve manje, a od onih koji su još na Zavodu za zapošljavanje u Rijeci, više od 40 posto ih je starije od 50 godina.

Boris Mataija, prije 16 godina zamijenio je zanimanje ekonomista plastičarem i od tada izrađuje proizvode od poliestera. Na mnogim brodovima koji plove svjetskim morima, kutije za spremanje vatrogasne opreme izrađene su ovdje. No mladi danas ne žele ovakav posao, tvrdi.

U evidenciji Zavoda za zapošljavanje je oko osam tisuća nezaposlenih od čega gotovo polovica starija od 50 godina. Najmanje je obrtničkih zanimanja najtraženijih na tržištu rada.

– U ovoj godini osobe koje budu tražile potpore za osnivaje obrta ili tvrtke a budu oz djelatnosti vezanih uz proizvodnju potpora će biti veća, bazično je 55 tisuća kuna a kod proizvodne djelatnosti bit će 70 tisuća, izjavio je Željko Marković, predstojnik HZZ Rijeka.

Kvalificirani radnici, vodoinstalateri, zidari, električari otišli su u gospodarski razvijenije zemlje. Istodobno, klupe u strukovinm školama su sve praznije.

– Sva strukovna obrtnička zanimanja neodstaju i to je trend koji traje i to se u skoroj budućnosti ne može promijeniti. U Rijeci nije upisan nijedan stolar u školu a upisana su samo tri zidara, otkriva Darko Sertić, predstojnik Obrtničke komore PGŽ.

Tržište rada vapi za radnicima pa je godišnja kvota za radne dozvole povećane na 40 tisuća, piše HRT.

Facebook Komentari