Parlament izglasao povjerenje May: Evo mogućih scenarija razvoda Britanije i Europe

U Hrvatskom saboru je burno na verbalnoj razni, možda i na rubu fizičkog incidenta, ali na političkoj razini to je čista nirvana, Andrej Plenković je na vlasti stabilniji nego Kim Jong Un.

Ali je zato u britanskom parlamentu potpuni politički kaos, više ne znaš tko je s kim protiv koga i zašto. Nakon što je jučer premijerka Theresa May na glasovanju o Brexitu potučena do nogu i doživjela najgori poraz u prlamentu u zadnjih sto godina – sinoć je njezina vlada ipak preživjela glasanje o nepovjerenju.

Vrlo mala je bila razlika – 306 zastupnika bilo je za njezinu smjenu, 325 ju je spasilo.

“Sretna sam da je ovaj Dom izrazio povjerenje u ovu Vladu”, poručila je.

“Prije ikakvih pozitivnih rasprava o tome što dalje, Vlada mora jasno ukloniti, jednom zauvijek, sve mogućnosti katastrofe koja bi se dogodila u slučaju Brexita bez dogovora i kaosa koji bi nastao kao rezultat”, ističe Jeremy Corbyn, vođa Laburističke stranke.

Novinske naslovnice diljem Europe Theresu May nisu štedjele, no ni sad, kad je jasno da nije ostala bez posla, nije nimalo jasno- što Britanija pod njezinim vodstvom namjerava učiniti, a nesigurnost vide i Hrvati na radu u Engleskoj.

“Britanci su generalno naviknuti da se stvari rješavaju vrlo brzo i učinkovito, kaj nije slučaj s Brexitom. Nije im jasno kak se to nije rješilo u zadnje dvije godine i izgubili su potpuno povjerenje u Vladu u zadnje dvije godine”, kaže Matija Bogdan.

Unija je za sporazum, ali ne namjeravaju popuštati previše kako ostalim članicama ne bi olako palo napamet napuštanje broda. Politički kaos na Otoku ne sviđa se baš nikome.

“Želimo da šteta bude čim je moguća manja, ali štete će sigurno biti zbog britanskog odustajanja. Zbog toga ćemo pokušati naći rješenje. Ali spremni smo i na to da takvog rješenja ne bude”, poručuje njemačka kancelarka Angela Merkel.

29. ožujka bi Brexit trebao stupiti na snagu- a sad Britanci preokreću svaku moguću opciju.

PLAN B

Vlada ima tri radna dana, dakle do ponedjeljka da iznese neki novi plan, no upitno je ima li ga uopće i može li razraditi nešto suvislo u tako kratkom roku, kad to nije uspjela u zadnje dvije godine.

ODGODA BREXITA

Postoji opcija da se od Unije zatraži i odgoda Brexita do srpnja, čime bi se kupilo malo vremena, no Unija bi na tako nešto vjerojatno pristala samo kad bi postojao jasan plan što Britanija namjerava, a njega još nema.

NOVI REFERENDUM

Ponavljanje referenduma o Brexitu je također opcija o kojoj se sve više govori, iako nije najizglednija jer bi nepriznavanje već donesene odluke bilo izigravanje demokracije po kojoj je Velika Britanija tako poznata.

Ako baš sve propadne, dogodit će se…

HARD BREXIT

Hard Brexit ili izlazak iz Unije bez dogovora, što bi za Britance bila najgora opcija. Presijecanje svih trgovinskih veza s Unijom, građenih još od 1970-ih, bilo bi porazno za njihovu ekonomiju.

Nakon jučerašnjeg potopa May, taj je scenarij sve bliže, a Britanci se ne bore prvenstveno za velike političke ideale, već za to da u čitavoj priči izgube čim manje novca.

“U mojoj profesiji radi jako puno ljudi iz drugih država i jako puno ovisimo o strancima i brinu se da ne izgube mogućnost zapošljavanja toliko stranaca”, ističe Matija Bogdan, kuhar koji radi u Londonu.

Zasad najveću korist od nesigurnosti imaju skladištari. Tvrtke se boje da će izgubiti lagani i jeftini pristup europskoj robi, pa plaćaju najam prostora za skladištenja svega onoga što bi moglo postati skuplje ili teško dostupno u slučaju da Brexit ostane tvrd i neumoljiv, piše RTL.

Facebook Komentari