Theresa May doživjela povijesni poraz

Britanska premijerka Theresa May danas je doživjela povijesni poraz na glasanju o njezinom sporazumu o Brexitu u parlamentu, zbog čega bi se Velika Britanija mogla naći u limbu. Zastupnici su odbacili sporazum, od 432 zastupnika za su bila 202, javljaju mediji.

Protiv Brexita glasovalo je 230 zastupnika. Premijerka Theresa May kazala je da će zastupnici u srijedu dobiti mogućnost izglasavanja nepovjerenja vladi.

Britanska premijerka Theresa May kazala je da su zastupnici ovim glasanjem rekli što ne žele, a ne što zapravo žele. “Prvo ću osigurati zastupnicima novo glasanje o povjerenju u vladu. Ako Jeremy Corbin pokaže prijedlog za izglasavanje nepovjerenja, o njemu ćemo raspravljati u srijedu. A ako to ne učini, vlada će dozvoliti drugim oporbenim strankama da podnesu takav prijedlog”, kazala je.

Najavila je razgovore s drugim strankama kako bi vidjela koje bi rješenje za njih bilo prihvatljivo te povratak u EU kako bi razmotrila nove planove. “Razgovarat ću sa zastupnicima o novom, alternativnom pristupu Brexitu”, najavila je May.

Jeremy Corbin je kazao kako se radi o najvećem porazu britanske vlade još od 1920.-ih godina. Smatra da vlada nije uspjela doprijeti do drugih stranaka te da Brexit bez dogovora nije opcija, da će Velika Britanija ostati u carinskoj uniji zauvijek i da će prava građana EU-a biti prihvaćena.

Corbin je izjavio da je podnio prijedlog za izglasavanje nepovjerenja vladi Therese May te da će zastupnici sutra izraziti svoja stajališta o nesposobnosti vlade. Škotska narodna stranka najavila je podržavanje prijedloga za izglasavanje nepovjerenja vladi, piše dnevnik.hr.

Odluka će obilježiti generacije

Theresa May, britanska premijerka, u svojem je govoru upozorila kako će odluka o Brexitu biti povijesna. “Radi se o odluci koja će obilježiti generacije koje dolaze”, kazala je. Objasnila je da odbijanje dogovora o Brexitu ne ostavlja mogućnost novog pregovaranja. Kako je rekla, bez dogovora Britanija ostaje sama, bez suradnje koja je dogovorena s Europskom unijom.

“To je ono što je najbolje za našu zemlju. Novi izbori ne bi donijeli ništa novo. Život bez dogovora bio bi život bez podrške”, dodala je.

Podsjetila je na referendum na kojemu su ljudi glasali za izlazak iz EU te da su zastupnici dužni ispuniti demokratske želje britanskog naroda. “Drugi referendum stvorio bi daljnje nejedinstvo. Nebi bilo dogovora o tom pitanju, niti o ijednom drugom”, kazala je.

Navela je kako je dogovor kojega je postigla bio temelj za dugoročno gospodarsko partnerstvo s Eurospkom unijom. “Iako bi se Britanija mogla nositi bez Brexita, bilo bi pogrešno reći kako je to bolji ishod od Brexita”, dodala je.

“Neki misle kako će, ne izglasa se Brexit, natjerati vladu da se vrati u Bruxelles kako bi dobili bolji dogovor. EU neće otvarati nove pregovore”, kazala je premijerka Theresa May. Dodala je kako je samo jedna opcija ona koja osigurava stabilnost zemlje – glasanje za Brexit.

Navela je i kako je vlada zainteresirana za daljnja ‘kreativna rješenja’ za privremenu zaštitu zemlje. Zastupnici su na to reagirali s glasnim negodovanjem.

“Ovo je najvažnije glasanje u kojemu će svatko od nas ikad, do kraja političke karijere, sudjelovati. Ovo je najvažnija odluka za sve nas. Odluka koja označiti budućnost i živote naše djece i njihove djece desetljećima u budućnosti. Glas protiv Brexita nosi veliki rizik za sve što dolazi”, kazala je britanska premijerka Theresa May.

Apelirala je na laburiste da podrže Brexit. “Glas protiv Brexita je glas za neizvjesnost, podjelu i vrlo stvarni rizik da do dogovora ne dođe”, kazala je. “Zastupnici su tu da bi služili ljudima koji su čekali u redovima za glasanje na referendumu i koji vjeruju političarima”, podsjetila je May.

Žustra rasprava u parlamentu

U žustroj raspravi, zastupnici traže referendum ili nove parlamentarne izbore. Laburist Ben Bradshow kazao je kako je vrijeme već izgubljeno. “Theresa May potrošila je dosta vremena. Zemlji su potrebni parlamentarni izbori ili referendum. Suočeni smo s ekonomskom i krizom vlade”, dodao je Bradshow. Lisa Nandy iz Laburista kazala je da britanska vlada ne zna što želi. Predložila je utvrđivanje novog plana koji bi bio prihvatljiv za sve.

Konzervativka Justine Greening kazala je kako je bilo jasno još od ljeta prošle godine da će Theresa May izgubiti na ovom glasanju. Smatra da Brexit treba biti otkazan. Konzervativka Anna Soubry smatra da je dogovor o Brexitu strašan. “Zastupnici ne bi trebali biti ucjenjivani prijetnjom kako nema dogovora koji bi bio alternativa ovome o kojemu raspravljamo”, kazala je.

Julian Lewis bio je u svojem obraćanju najkraći. Njegov je govor bio kraći od 20 sekundi. Kazao je kako je bolji nikakav od lošeg dogovora i zato će glasati “ne, ne, ne”.

Hannah Bardell iz Škotske nacionalne stranke je kazala da je studirala zajedno sa studentima koji su bili na razmjeni preko Erasmusa. Kaže da je ono što će se dogoditi sa studentskim razmjenama, pogotovo kad se govori o studentima iz Europske unije – sramota. Konzervativac Andrew Murrison kazao je da će poduprijeti vladu jer je zabrinut zbog mogućnosti da se Brexit možda neće dogoditi, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari